Onderzoek naar adviseurs Habibie in `Baligate'

Het adviesbureau Price Waterhouse Coopers beveelt een nader onderzoek aan naar enkele hoge adviseurs van Habibie, de voormalige president van Indonesië, in verband met het Bank Bali-schandaal. Het onderzoek van het adviesbureau is verricht op aandringen van het IMF; de publicatie daarvan is een voorwaarde voor hervatting van de financiële hulpprogramma aan Indonesië. Het Bank Bali-schandaal kwam in juni in de openbaarheid en bracht de toenmalige regeringspartij Golkar en Habibie in grote verlegenheid. Bank Bali werd in mei overgenomen door het Indonesische Bank Herstructurering Agentschap (IBRA), toen was gebleken dat de bank niet in staat was aan de verplichtingen te voldoen. Bij inning van uitstaande leningen van de bank bleek 160 miljoen gulden commissie te zijn betaald aan de vice-penningmeester van Golkar, die mogelijk in de partijkas belandden. Price Waterhouse adviseert nader onderzoek naar dertig mensen, waaronder Habibie's naaste adviseurs Baramuli en Sudono. Habibie zelf hoort daar niet bij.(AP)