`Kritische dialoog' met Cuba

Het kabinet betreurt dat de mensenrechtensituatie in Cuba het afgelopen jaar niet is verbeterd, maar blijft daarover ,,een kritische en open dialoog'' voeren met de Cubaanse regering. Nederland volgt hiermee het Europese beleid dat economische liberalisering en een verbetering van de mensenrechten voorstaat.

Dat is de strekking van een brief van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) die staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) gisteren aan de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft overhandigd. De staatssecretaris is in zijn hoedanigheid van minister van Buitenlandse Handel in Cuba op handelsmissie met een delegatie van 28 Nederlandse bedrijven.

Hoewel er geen concrete voorwaarden worden gesteld aan de mensenrechten in het communistische land, noemde Ybema de brief ,,een belangrijke stap in de relatie met Cuba''. ,,Er wordt geen veroordeling uitgesproken. Het gaat erom dat we in gesprek blijven met Cuba. Minister Van Aartsen zal met de Cubaanse regering blijven praten over de mensenrechten'', aldus Ybema.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pérez Roque, zei verheugd te zijn over het gesprek met Ybema. ,,Het was een open, eerlijk, onbevooroordeeld gesprek waarbij naast veel overeenkomsten ook de verschillen aan de orde zijn gesteld'', aldus Roque. Hij zei dat de Cubanen trots zijn op de manier waarop de mensenrechten in hun land worden nageleefd, maar erkende dat er nog veel werk te doen was. ,,Iedereen heeft bij ons gelijke rechten, maar we zijn niet perfect'', aldus Roque. Hij onderstreepte het belang van een permanente dialoog tussen beide regeringen en hij heeft Van Aartsen uitgenodigd snel een bezoek te brengen aan Cuba.