Japan: hamsteren voor jaar 2000

De Japanse regering heeft haar onderdanen opgeroepen te hamsteren voor de jaarwisseling. Om voorbereid te zijn op eventuele problemen door de `millennium bug' moeten Japanners voor drie dagen water, eten en brandstof in huis hebben. De Japanse regering liet weten dat de kansen op grote verstoringen gering zijn, maar adviseerden gisteren toch maar om ook eerste hulp-benodigdheden, zaklantarens, radio's en batterijen in huis te halen. Ook wordt aangeraden bankdocumenten te bewaren. Computerexperts menen dat Japan vergeleken met andere geïndustrialiseerde landen weinig aandacht heeft besteed aan de gevaren van de `millenium bug'. Japan volgt met de oproep echter eerdere Amerikaanse aanbevelingen. De VS lieten gisteren weten dat ambassadepersoneel in Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland toestemming krijgt het land te verlaten wegens de te verwachten problemen rond de jaarwisseling. (AP)