Inspectie ontdekt verziekte sfeer in zorgcentrum Goes

De sfeer bij de inrichting voor verstandelijk gehandicapten Arduin in Goes en Zierikzee is zo verziekt, dat de organisatie er niet langer verantwoord functioneert. Dit concludeert de Inspectie voor de gezondheidszorg die in de afgelopen weken een onderzoek heeft gedaan naar de problemen bij deze inrichting.

Door onder meer het hoge ziekteverzuim, ruim 10 procent, is goede zorg niet langer gegarandeerd, maar het is tot dusver niet gebleken dat onvoldoende hulp is geboden. Met het beleid van de inrichting om de zorg rond de klant te organiseren is echter niets mis, zo meent de inspectie.

In Arduin, dat een groot aantal vestigingen in Zeeland heeft, is sprake van een nieuw beleid waarbij de bewoners, op basis van individuele wensen en mogelijkheden, overdag elders werken of op een andere manier actief bezig worden gehouden. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor het personeel van de instelling dat andere taken krijgt of op andere tijden moet gaan werken. Het verzet zich onder meer tegen het tempo waarin de noodzakelijke verandering worden doorgezet.

In de andere vestigingen van Arduin is de zorg al vergaand rond de patiënt georganiseerd, zodat deze zich niet langer allereerst aan de belangen van de organisatie hoeft aan te passen. Maar met name de vestiging in Goes, die begin vorig jaar fuseerde met Arduin, staat de zorgvernieuwing nog aan het begin. Hier constateert de inspectie onder het personeel angst voor de komende veranderingen dat overdag een andere functie krijgt of op andere tijden moet gaan werken. Volgens de inspectie is de communicatie met het personeel en met de ouders van de bewoners, die ongerust zijn over de nieuwe aanpak, onvoldoende geweest.

In Goes trof de inspectie daarnaast nog een aantal andere onvolkomenheden aan. Zo bieden de gebouwen van de instelling de bewoners te weinig privacy en ontbreken regels omtrent het roken. Ook is een aantal wettelijk voorgeschreven registraties niet in orde en zijn bijvoorbeeld niet alle werkplannen voldoende uitgewerkt, aldus de Inspectie voor de gezondheidszorg in haar rapport.