Hans Blankert?

Hans Blankert is vanaf dinsdag voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF.

Is Blankert, scheidend voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, de juiste man voor deze functie?

Anton Geesink, oud-olympisch judokampioen en IOC-lid: ,,Ik ben geen waarzegger en kan dus niet voorspellen of Blankert een goede baas van NOC*NSF zal zijn. Ik heb de man nooit ontmoet. Ik houd er dan ook niet zo van om iemand die ik niet ken te beoordelen. Ook weet ik niet welke redenen ten grondslag lagen aan zijn benoeming. De heer Blankert is dus een onbeschreven blad voor me. De keuze voor de heer Blankert was een keuze van de heer Van der Reijden.''

Herman van Zwieten, voorzitter Nederlandse volleybalbond NevoBo: ,,Blankert is de juiste man op de juiste plaats, daar twijfel ik niet aan. Hij heeft veel bestuurlijke ervaring opgedaan in de loop der jaren. Zo heeft hij uitstekend leiding gegeven aan de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Blankert zal, in samenwerking met de directeur van NOC*NSF, zijn eigen stempel drukken op de sportkoepel. Wat er beter kan bij NOC*NSF? Ik hoop dat die organisatie wat minder bureaucratisch wordt. Verder zijn er onder de vlag van NOC*NSF veel stuur- en werkgroepen werkzaam, zonder dat iemand daar zicht op heeft.''

Jessica Gal, judoka en lid atletencommisie NOC*NSF: ,,Blankert moet ervoor zorgen dat hij goed bestuurt en dat hij zich laat omringen met mensen die veel van sport weten. De juiste poppetjes moeten op de juiste plaats komen te zitten en de structuur van het NOC*NSF moet blijven zoals die nu is: helder en goed. Blankert moet het succes continueren.''

Henk Los, voorzitter boksbond: ,,Bij VNO-NCW heeft Blankert laten zien dat hij goed leiding kan geven. Ik weet daarentegen niet of hij ooit weleens de geur van een kleedkamer heeft geroken. Wat hij zou moeten veranderen bij NOC*NSF? De bij de sportkoepel aangesloten bonden moeten soms aan teveel eisen voldoen. Al die zaken als subsidie-aanvragen en subsidie-verantwoordingen vergen veel te veel tijd. Zo is er iemand bij ons een maand bezig om de formulieren voor het aanvragen van subsidie in te vullen. Het NOC*NSF is een tikkeltje te bureaucratisch. Het basisbedrag dat wij van NOC*NSF ontvangen, is een tijd geleden gehalveerd. Dat is desastreus voor de boksbond, we kunnen dus nog wat geld gebruiken. Verder moet het NOC*NSF altijd blijven uitkijken dat het zich niet vervreemdt van de basis: de bonden en de sporters.''

Piet van der Molen, voorzitter atletiekbond KNAU: ,,Blankert is een man die goed kan luisteren. Bovendien heeft hij een brede belangstelling. Dat lijkt me wel een goede eigenschap als je aan het hoofd van een grote organisatie staat. Hij moet- gezien zijn arbeidsverleden- een persoon met een groot aanpassings- en inlevingsvermogen zijn. Het is van belang dat Blankert van begin af aan een goed contact onderhoudt met de sportbonden. Verder moet hij steeds met een kritische blik blijven kijken naar het functioneren van NOC*NSF. Als er iets mis is, moet hij daar meteen wat aan doen. Hoe ik het functioneren van Joop van der Reijden beoordeel? Het duurde wat lang voordat hij een nieuwe voorzitter had gevonden, bovendien heeft hij wat foutjes gemaakt. Welke? Dat vertel ik hem zelf wel.''

Peter Blangé, volleyballer en voorgedragen als lid IOC-atletencommissie: ,,Is Blankert de opvolger van Van der Reijden geworden? Ik ken Blankert niet zo goed. Gezien zijn cv zal hij absoluut een goede bestuurder zijn. Ach, de vorige baas Wouter Huijbregtsen kende ik ook niet zo goed, terwijl hij toch een prima manager was. Als Blankert slim is, laat hij zich omringen door personen die veel van sport weten. Want een topper uit het bedrijfsleven heeft vrijwel nooit iets met sport te maken gehad. Of het een pré is als de voorzitter van NOC*NSF iets van sport af weet? Daarvoor heb ik te weinig kennis van zaken.''

    • Marcel Abrahams