Handelsoverschot eurozone daalt verder

Het handelsoverschot van de elf landen die de euro hanteren, is volgens voorlopige schattingen fors gedaald, van 12 miljard euro in juli tot 3,7 miljard (8,1 miljard gulden) in augustus. In augustus vorig jaar was er een overschot van 6,1 miljard euro. Over de eerste zeven maanden van dit jaar registreerde Eurostat, het EU-bureau voor de statistiek, een overschot van in totaal 37,6 miljard euro, tegen 51,1 miljard over dezelfde periode van 1998.

De cijfers voor alle vijftien EU-landen laten een handelstekort zien van 1,5 miljard euro in augustus, tegen een surplus van 5,1 miljard in juli. De eerste zeven maanden leveren daardoor een tekort op van 3,1 miljard euro tegen een overschot van 13,9 miljard euro in 1998. De verslechtering van de handelsbalans is te wijten aan een terugval van de export met 3 procent. De import handhaafde zich op hetzelfde peil. (ANP)