Grote actie tegen neo-nazi's Linz

De Oostenrijkse politie heeft acht neo-nazi's aangehouden en 69 anderen ondervraagd die actief waren rond de stad Linz. In een grote actie zijn veertig huizen doorzocht. Daarbij werd een enorme hoeveelheid nazi-propaganda in beslag genomen. De neo-nazi's hadden contact met geestverwanten in Duitsland, Tsjechië, Engeland en de Verenigde Staten. Ze waren van plan een trainingskamp op te zetten in Tsjechië, waar zou worden geoefend voor een ,,politieke coup'', zo laat de Oostenrijkse politie weten. Na die staatsgreep zou een nieuwe `Anschluss' bij Duitsland volgen. Tot zover de plannen; de activiteiten van de groep, zo zegt de politie, bestonden echter vooral uit drinkgelagen, waarbij `Heil Hitler' werd geroepen en nazistische schlagers werden gedraaid, waarna men soms linkse activisten of politiemensen in elkaar sloeg. De Oostenrijkse politie trof ook een computerarchief aan met namen van linkse Oostenrijkers, ,,waarmee korte metten zou worden gemaakt na de machtsovername''. (AP)