Geesink pleit voor Spelen in Nederland

Anton Geesink, het Nederlandse lid van het Internationaal Olympich Comité (IOC), vindt dat Nederland moet proberen nog een keer de organisatie van de Olympische Spelen te krijgen.

Een dergelijke poging heeft volgens de oud-judokampioen alleen kans als het evenement niet aan één stad, zoals nu steeds gebeurt, maar aan het hele land wordt toegewezen. Geesink denkt dat zo'n voorstel in de toekomst binnen IOC-kringen bespreekbaar zal zijn. ,,Je zou zelfs kunnen gaan denken aan de organisatie door twee of drie landen.''

Geesink stelt dat Nederland in het verleden heeft bewezen grote evenementen te kunnen organiseren. ,,Nederland wil qua prestaties bij de beste tien landen van de Olympische Spelen gaan behoren'', weet hij. ,,Dan vind ik ook dat je een poging moet doen om het evenement te organiseren. Want adel verplicht.'' Geesink verwacht massale steun van de Nederlandse bevolking. ,,Ik ben toch niet de enige Nederlander die trots is op zijn land? Het is prachtig om de Olympische Spelen te mogen organiseren.'' Eerder werd het evenement in 1928 in Amsterdam gehouden. Voor de editie van '92 werd de hoofdstad weer kandidaat gesteld, maar mede door felle protesten vanuit de bevolking draaide de verkiezing uit op een grote deceptie.

Geesink verblijft met bestuurders en sponsors van de sportkoepel NOC*NSF in Athene voor de jaarlijkse workshop. Het Nederlandse gezelschap kreeg gisteren een uiteenzetting over de voortgang van de organisatie van de Olympische Spelen van 2004, die in de Griekse hoofdstad zullen worden gehouden. Griekenland heeft met een bevolkingsaantal van 10,5 miljoen minder inwoners dan Nederland. ,,We willen de beste Spelen organiseren die ooit zijn gehouden'', zei Costas Bakouris, algemeen directeur van het organisatiecomité. ,,Dat is geen grootspraak. We kunnen het waarmaken.''

Bakouris wilde zijn gehoor doen geloven dat alles naar wens verloopt. Verleden week sprak de Belg Jacques Rogge als voorzitter van het coördinerend IOC-comité zijn bezorgdheid over de organisatie uit. Hij sprak na een bezoek aan Athene onder meer over interne strubbelingen. Het zou aan eendracht bij ATHOC, het plaatselijke organisatiecomité, ontbreken. ,,Maar waar zijn er geen problemen?'', zei Bakouris gisteren. ,,Elke dag gebeurt er wel wat in Sydney en drie maanden voor de Spelen in Barcelona was er ook nog van alles mis.''

Rogge bekritiseerde tevens het feit dat nog niet voor alle belangrijke posten bezet zijn. Zo ontbreken onder anderen nog vier van de zeven directeuren voor de verschillende onderdelen. Bakouris zei op zoek te zijn naar geschikte personen. Hij schotelde de Nederlanders gisteren een oude begroting voor. Daarvoor excuseerde de organisator zich. Er stond nog een bedrag van 235 miljoen dollar genoteerd dat door een nationale loterij bijeen gebracht zou moeten worden. Dat plan is inmiddels afgeblazen omdat het op te veel bezwaren stuitte.

In reactie op Geesinks opmerkingen over Olympische Spelen in Nederland zei Ton Nelissen, bestuurslid marketing van NOC*NSF, dat er geen plannen in die richting zijn. ,,Maar ik zeg niet dat ik het onmogelijk acht dat Nederland ooit nog de Spelen organiseert. Daar moeten we toe in staat zijn. Ik denk alleen dat het nog te snel na de vorige keer is om ons kandidaat te stellen.''

    • Hans Klippus