Franse boycot Brits vlees afgewezen

Frankrijk handelt onjuist door zijn grenzen gesloten te houden voor Brits rundvlees. Een internationaal wetenschappelijk comité heeft de Europese Commissie gisteren meegedeeld dat er voldoende garanties zijn dat voor de export bestemd Brits rundvlees geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Europees commissaris Byrne (Volksgezondheid) heeft de Franse regering verzocht het embargo tegen Brits rundvlees te beëindigen. De Duitse minister van Volksgezondheid, Fischer, heeft de Eurocommissaris meegedeeld volgende week een voorstel bij de Bondsraad in te dienen om een einde te maken aan het door deelstaten afgedwongen embargo tegen Brits vlees. Byrne zei goede hoop te hebben dat aan de vleesoorlog nu een einde komt.

Een wetenschappelijk comité onder voorzitterschap van de Fransman Pascal heeft anderhalve dag lang gegevens bekeken waaruit Franse wetenschappers hadden geconcludeerd dat als gevolg van de gekkekoeienziekte (BSE) Brits rundvlees nog steeds gevaar oplevert. De gegevens uit het Franse rapport klopten, maar er waren verkeerde conclusies uit getrokken, oordeelde het comité.

vleesoorlogpagina 19