Dow Jones nog hoger

De effectenbeurs in New York heeft in goede stemming de week afgesloten. De Dow-Jonesindex sloot gisteravond met een behoorlijke winst van 109,23 punten (1,03 procent) op 10731,76. De Nasdaq-index van voornamelijke technologiefondsen deed het nog beter. De hightech-graadmeter sloot af op een recordhoogte van 2966,40 punten, een stijging met 91,18 (3,17 procent).

De gunstige cijfers over de groei van de economie en de meevallende loonstijging die donderdag op Wall Street al zorgden voor stijgende koersen, deden ook gisteren hun werk. Daar kwam de toespraak van centrale bankpresident Alan Greenspan nog bij. Hoewel hij ook waarschuwende woorden liet horen, concentreerden de beleggers zich vooral op het `goede inflatienieuws' dat Greenspan bracht. De bankpresident stelde dat de technologische vernieuwingen hebben geleid tot ,,een heilzame cyclus'', waarin sterke groei van de productiviteit samengaat met lage inflatie.

De financiële waarden, donderdag nog goed voor een fikse plus, deden het gisteren aanzienlijk slechter. JP Morgan en American Express behoorden tot de verliezers, terwijl Citigroup zich nog net kon handhaven op hetzelfde niveau als donderdag. American Express, dat te maken kreeg met een negatief analistenrapport, zakte met een min van 4,35 procent het diepst. Op de valutamarkt in New York steeg de koers van de euro. Aan het eind van de handel werd 1,0540 dollar genoteerd na een slot van 1,0485 dollar in Amsterdam. (ANP)