De jas van Jean-Pierre Coopman

Of Belgische boksers wat in de ring te zoeken hebben? Zeker. Weleens gehoord van Patrick Vunghbo, Franco Wanyama, Dirk Wallijn, Freddy De Kerpel of Jean-Marc Renard? Nee? Maar toch wel van Jean-Pierre Coopman? Dat was die vreemde Vlaming die het februari 1976 in Puerto Rico opnam tegen Mohammed Ali, omdat deze uit publicitaire overwegingen eens een blanke diende te neer te slaan. Ali wilde een zwakke blanke bokser als tegenstander. Vijf ronden bleef Coopman staan. Toen gaf hij zich gewonnen. Helaas voor de televisiemaatschappij waarmee Ali had afgesproken dat het gevecht vanaf de achtste ronde uitgezonden werd. Coopman was cult in België. Zowat iedere Belg heeft de film Camping Cosmos gezien, waar zwaargewicht Coopman en halfzwaargewicht De Kerpel het voor de show tegen elkaar opnamen. Dit jaar streden de vijftigplussers weer tegen elkaar. Nu was het echt. In Gent waren veel bekende Vlamingen, zoals artiesten, politici en tv-gezichten aanwezig om de twee cultboksers gade te slaan. Zes ronden lang probeerden De Kerpel en Coopman elkaar op het gezicht te meppen. Toen de strijd afgelopen was, vielen de oude boksers elkaar in de armen. Het gevecht eindigde onbeslist. Maar niemand was ontevreden. Twee Belgische helden, twee Belgische oud-Europees kampioenen, tegen elkaar zien boksen gebeurt zelden.

Aflevering 43 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland