`Bin Laden wil vrijgeleide uit Afghanistan'

De van terrorisme verdacht Saoedische miljonair Osama Bin Laden wenst een vrijgeleide om Afghanistan te verlaten. Dat hebben de Talibaan, die 90 procent van Afghanistan beheersen, gisteren bekend gemaakt.

Het persbureau Afghaanse Islamitsche Pers (AIP), dat nauwe banden onderhoudt met de Talibaan, meldt dat Bin Laden in een brief aan mullah Mohamad Omar, de geestelijke leider van de Talibaan, twee voorwaarden stelt voor zijn vertrek. ,,De voorwaarden zijn dat de Afghaanse regering me helpt te vertrekken naar de plek waar ik naartoe wil gaan. Ten tweede moet de plaats waar ik naartoe ga, alleen bekend zijn aan de leider van de Talibaan en één ander persoon, en de Afghaanse regering mag dit geheim aan niemand onthullen'', zou Bin Laden hebben geschreven.

Het aanbod van Bin Laden komt twee weken voordat de Verenigde Naties sancties instellen tegen Afghanistan. De Veiligheidsraad besloot op 15 oktober dat de buitenlandse tegoeden van de Talibaan worden bevroren en vliegverkeer wordt verboden als Bin Laden niet aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. De Talibaan onderhandelen momenteel in New York met de Amerikaanse regering over Bin Laden. Dat overleg zit muurvast.

In de Arabische wereld wordt gespeculeerd over een initiatief om Bin Laden te laten `verdwijnen'. Die speculaties zijn toegenomen door een reis van de nieuwe sterke man van Pakistan, generaal Musharraf, naar Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die drie landen erkennen als enigen de Talibaan-regering.

De Amerikaanse krant USA Today meldt dat vijf Saoedische topzakenmensen Bin Laden onlangs tientallen miljoenen dollars hebben geschonken. Het geld zou via de Nationale Commerciële Bank (NCB) van Saoedie Arabië zijn overgemaakt naar charitatieve doelen, die frontorganisaties zijn van Bin Laden. Het zou gaan om `beschermingsgeld' om aanslagen op eigen bedrijven te voorkomen.

Bin Laden wordt gezien als het brein achter de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania van augustus vorig jaar. Daarbij stierven 224 mensen. De Amerikaanse regering betaalt vijf miljoen dollar voor zijn aanhouding. (AFP, Reuters)