Andijk tegen asielzoekers

Alleen in het begin bezigt burgemeester J. Dittner ferme taal. ,,Een halve zool die niet kan typen heeft walgelijke briefjes verspreid.'' Daar wil hij geen aandacht aan besteden. Anders komt de avond in het teken te staan van rassendiscriminatie.

De vestiging van asielzoekerscentra zorgt voor een diepe kloof tussen lokaal bestuur en bevolking. Dat bleek donderdagavond weer eens op een informatieavond in het Noord-Hollandse Andijk. Burgemeester Dittner beleeft een moeilijke avond. Hij is voorstander van een centrum met 350 asielzoekers in Andijk, een meerderheid van de inwoners is fel tegen. ,,Ga nu eens achter uw bevolking staan'', roept iemand onder luid applaus. Racistische woorden vallen tot opluchting van Dittner niet.

De gemeenteraad moet nog beslissen, herhaalt Dittner wel tien keer. Om ook steeds weer te laten merken dat hij groot voorstander is. Dat wekt irritatie. De bewoners zijn boos dat de plannen al van april dateren, terwijl ze pas in september bekend zijn gemaakt. Uiteraard zal het nog een heel georganiseer worden, zegt Dittner. Er zijn al te weinig huisartsen, onderwijzers en politie-agenten in Andijk. Maar dat zal vast worden opgelost, verzekert de burgemeester. ,,We hebben een staaltje van uw organisatietalent gezien'', roept een man halverwege de avond. Een informatieavond op 6 oktober werd na tien minuten gestaakt wegens te grote belangstelling. ,,Iedereen wist dat het gemeentehuis te klein was, behalve u.''

Het verzet is groot. Een dorp met 6.000 inwoners kan een centrum met 350 asielzoekers niet hebben, wordt gezegd. Zeker niet omdat het middenin de oude kern komt. Vijftig asielzoekers naast de dertig die nu al in Andijk worden opgevangen, daar is de bevolking voor.

Enkele bewoners blijken zich goed te hebben voorbereid. Een man presenteert de resultaten van een enquête die hij heeft gehouden onder omwonenden van zeven asielzoekerscentra. Dat 28 procent van de ondervraagden positief is, en 55 procent het wel best vindt, hoort bijna niemand. Als hij individuele klachten van de negatieve zeventien procent opsomt, krijgt hij luid applaus. ,,Berovingen, winkeldiefstal, het onzedelijk betasten van vrouwen.'' De mededeling van de COA-medewerker dat de `acceptatiegraad' van asielzoekerscentra 83 procent is, maakt op de bewoners geen indruk. Ook gelooft niemand dat het centrum slechts voor vijf jaar is. De bewoners vertrekken met een slecht gevoel. De burgemeester heeft geen duimbreed toegegeven.

    • Herman Staal