Wall Street trekt koersen mee omhoog

Alles zat het Damrak vanmorgen mee: een sterk gestegen Wall Street, een dalende eurokoers en een buitengewoon vriendelijke obligatiemarkt. Een stijging van 1,2 procent was het resultaat.

Door de stijging van de AEX-index, met 6,96 punten tot 575,10 punten, bereikte de index de hoogste waarde sinds 16 september. Daarmee deelde Amsterdam mee in de wereldwijde vreugde van beleggers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Een groei van 4,8 procent, in combinatie met een zeer lage inflatie en bescheiden loonstijgingen – dat was precies wat beleggers wilden horen. Wall Street schoot gisteravond omhoog met 2,2 procent, de rest van de wereld pikte vanmorgen zijn graantje mee.

Op basis van de koerssprong van Wall Street steeg de dollarkoers, waardoor de euro zakte tot 1,0455 dollar per euro. Dat is de sterkste dollarkoers sinds 27 september. De obligatiemarkt kende flinke koersstijgingen die de tienjaars-rente op Nederlandse obligaties deden dalen tot 5,35 procent, het laagste punt in drie weken. Met de koersstijging ging het Damrak mee met het Europese gemiddelde.

Bijna beursbreed profiteerden de fondsen. Er waren maar enkele minnetjes. Daarvan was de TNT Post Groep de meest opvallende. Beleggers straften het postbedrijf af, omdat het de postsortering niet op orde krijgt en handsorteerders de machines te hulp moeten schieten. Het aandeel was de daler van de dag met ruim 1,5 procent op 25 euro.

Beleggers hadden vreemd genoeg ook weinig waardering voor Ahold, ondanks de optimistische geluiden van topman Van der Hoeven over stijgende omzetten van het levensmiddelenconcern. Ahold verloor weinig, 3 eurocent, maar behoorde daarmee bij de vijf verliezers. DSM voerde de lijst van stijgers aan. De handel beloonde het concern voor de gunstige cijfers in het derde kwartaal. De chemiereus zag de winst toenemen met 10 procent, het aandeel pakte 1,20 euro op 39,87.

Ook de financiële fondsen profiteerden van de Amerikaanse impulsen. Fortis kon 1,39 euro omhoog op 32,59. Dat is een stijging van 4,4 procent. Maar Fortis had dan ook nog wat in te halen, in vergelijking met de winst die andere financiële fondsen recentelijk op het Damrak boekten.

ABN Amro, Aegon en ING klommen mee met respectievelijk 51 eurocent op 23 euro, 1,35 op 87,80 en 47 eurocent op 55,97. Vooral in New York zijn bankaandelen de laatste dagen zeer snel gestegen. De dalende rente op de obligatiemarkt, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, is daar vooral debet aan. Net als de financiële waarden boekten ook de technologiefondsen terreinwinst. Chipmachinefabrikant ASM Lithography kon zich 1,10 euro rijker rekenen op 66,36 en Philips 2,50 op 95,50. Een opvallende stijger was uitgever Wolters Kluwer, die 3,4 procent omhoogschoot, zonder direct aanwijsbare reden.