VS zeggen steun toe aan Nigeria

De Amerikaanse president, Bill Clinton, beloofde gisteren Nigeria te helpen bij het verlichten van de buitenlandse schuld van 31 miljard dollar. Dat deed hij tijdens een staatsbezoek van de Nigeriaanse president, Olusegan Obasanjo, aan Washington. De toezegging van Clinton is opmerkelijk omdat Nigeria volgens de criteria van de Wereldbank niet voor schuldverlichting in aanmerking komt. Maar de Amerikaanse regering heeft Nigeria, Indonesië en Colombia aangewezen als landen die extra steun moeten krijgen omdat ze in hun werelddelen als aanjager van democratisering kunnen fungeren. Clinton wil ook de ontwikkelingshulp aan Nigeria verviervoudigen tot jaarlijks circa honderd miljoen gulden. Obasanjo, die een half jaar geleden aan de macht kwam, is de eerste Nigeriaanse burgerpresident na vijftien jaar militair bewind.