Vitesse lijdt zwaar verlies tegen Lens

Vitesse is na de 4-1 nederlaag bij het Franse Racing Lens vrijwel zeker uitgeschakeld in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De Arnhemse club moet volgende week in het Gelredome met minimaal drie treffers verschil winnen om zich te plaatsen voor de derde ronde.

In het sfeervolle Stade Felix Bollaert werd Vitesse van het veld gespeeld door Lens. De nummer veertien van Frankrijk voetbalde technischer en agressiever dan de nummer acht van Nederland. Vitesse maakte in alle linies een zwakke indruk. Vooral in defensief opzicht rammelde de ploeg van trainer Neumann aan alle kanten.

De Duitse oefenmeester had geen verklaring voor de collectieve wanprestatie. ,,In de bioscoop kun je bij zo'n rampscenario nog weglopen, bij een voetbalwedstrijd helaas niet. Zeker niet als je de trainer bent. Ik ben geschrokken van mijn ploeg. Dit is een afgang. Ik heb me kapot geërgerd. Als je in zo'n entourage, in zo'n prachtig stadion en op dit niveau geen bezieling toont en niet scherp bent, dan ben je niet goed met je vak bezig'', sprak Neumann na afloop.

Vitesse had in de laatste drie competitiewedstrijden geen doelpunten geïncasseerd. Lens daarentegen kwam dit seizoen in twaalf competitieduels slechts acht keer tot scoren. In het onderlinge bekerduel bleken deze statistieken weinig waard. De Franse aanvalsgolven waren veel gevaarlijker dan de Nederlandse speldenprikken.

Nog voordat Vitesse een fatsoenlijke aanval had kunnen opzetten, kwam Lens op voorsprong. In de derde minuut kon middenvelder Dacourt ongehinderd door de Arnhemse verdediging soleren. Na zijn voorzet had aanvaller Brunel de bal voor het intikken (1-0). In de tiende minuut moest Vitesse weer een tegenvaller verwerken. Aanvaller Victor Sikora kwam bij een sliding in aanraking met zijn Franse naamgenoot Eric Sikora. De Nederlander raakte geblesseerd aan zijn enkel en moest worden vervangen door Riga.

Na ruim een kwartier spelen nam Lens een 2-0 voorsprong. Dit keer mocht Grunel zonder tegenwerking ten aanval trekken. Uit zijn voorzet kon Nouma, ook volledig ongedekt, de bal simpel in het Arnhemse doel schieten. In de resterende speeltijd van de eerste helft kreeg Vitesse kansen om de achterstand te verkleinen. Van Hooijdonk en Riga schoten de bal in vrije postitie naast het doel.

Na de pauze kon Vitesse het tijdelijke herstel geen vervolg geven. Lens creëerde een groot veldoverwicht en kreeg een handvol goede mogelijkheden. Van Hintum moest een inzet van Nouma van de lijn halen. Stefanovic bracht twee keer redding in de doelmond. Met De Marchi voor de licht geblesseerde Kreek wilde Neumann meer defensieve zekerheid inbouwen. Maar de Italiaan kon ook geen orde in de chaos scheppen.

Halverwege de tweede helft maakte Vitesse, geheel in strijd met het spelbeeld, een discutabele tegentreffer. Van Hooijdonk mocht een penalty benutten, nadat zijn Joegoslavische medespeler Grozdic zich opzichtelijk had laten vallen in het strafschopgebied. Arbiter Sjmolik gaf doelman Warmuz ten onrechte een gele kaart. Grozdic werd beloond voor zijn theatrale actie.

Vitesse kon de 2-1 tussenstand niet lang vasthouden. Drie minuten na de strafschop profiteerde Nyarko van een botsing tussen doelman Jevric en invaller Collin van Vitesse. De middenvelder van Lens kon haast niet missen voor een leeg doel (3-1). Deze treffer was typerend voor het spel van Vitesse. Het vierde doelpunt van Lens kon niet uitblijven. Na slap optreden van middenvelder Janssen kon zijn tegenstander Blanchard de eindstand op 4-1 bepalen.