Tips welkom na lauw beursjaar

De Dag van het Aandeel bracht vandaag 1500 particuliere beleggers in de Amsterdamse RAI. En dat terwijl het een mager aandelenjaar was.

Beleggen een volkssport? Dan bestaat het volk toch voor een groot deel uit grijze mannen in nog grijzere pakken, met hooguit hier en daar een ruitjesmotief.

Het publiek van de Dag van het aandeel, het jaarlijkse uitje voor particuliere beleggers, bestaat voor een beperkt deel uit vrouwen – echtgenotes, vooral. Bezoekers jonger dan veertig jaar zijn al helemaal op de vingers van één hand te tellen. Een paar studenten hooguit, en die kregen dan ook honderd gulden korting op het toegangskaartje dat honderdvijfentwintig gulden kost.

Maar beleggen blijft populair. Niet minder dan 1500 leden van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en bij de Nederlandse Centrale van Beleggingsstudieclubs aangesloten verenigingen waren vanmorgen naar de RAI in Amsterdam afgereisd om te komen luisteren naar sprekers als Ahold-president Cees van der Hoeven en ING-bestuurder Cees Maas. Die bezoeken graag bijeenkomsten als deze. Immers: ,,U bent allemaal aandeelhouder van Ahold of in elk geval potentieel aandeelhouder van Ahold'', aldus Van der Hoeven, die speciaal voor zijn gehoor een aardig zoekplaatje had samengesteld waaruit oplettende beleggers kunnen proberen af te leiden welke supermarktconcerns Ahold graag zou inlijven. De `koersgevoelige' informatie werd driftig genoteerd. Zo'n tip uit de eerste hand krijg je als particuliere belegger niet elke dag.

Het is toch al zo'n lauw aandelenjaar, hadden dagvoorzitter (en VEB-voorzitter) P. Zwart en zijn gehoor even daarvoor al vastgesteld. ,,We waren gewend dat ons aandelenbezit in een jaar 20 procent in waarde steeg'', aldus Zwart, ,,dit jaar is de AEX nog maar 2,1 procent gestegen''.

Er gingen maar weinig handen omhoog toen Zwart vroeg wie zijn aandelenkapitaal de afgelopen maanden met meer dan een kwart had uitgebreid. De volgende vraag: Wie is optimistisch voor het komende halfjaar? De beleggers reageren gematigd positief. ,,Dat is heel goed'', vindt Zwart, ,,behalve kopers moeten er ook verkopers zijn''. Voor de komende drie jaar rekent iedereen weer op forse groei. ,,U bent positief over de markt, de laatste tijd hebt u maar weinig gedaan, dus binnenkort gaat u allemaal weer massaal aandelen kopen.''

De `boodschap van de dag' is dat beleggers verder moeten kijken dan de hoofdfondsen. ,,Beleggers laten de kleine Midkapfondsen steeds vaker links liggen, dat is volledig onterecht.'' Bij wijze van aanmoedigingsprijs reikte Zwart namens de VEB het `blauwe bord' (de prijs voor het beursfonds dat zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de aandeelhouders) uit aan uitzendbureau Randstad, volgens Zwart ,,typisch zo'n Midkapper die uitstekend presteert''.

Oprichter Frits Goldschmeding en bestuursvoorzitter Hans Zwarts van Randstad namen de prijs in ontvangst. Zwarts onderschreef de booschap van de VEB. ,,Wij zijn een Midkapper met een omzet van tien miljard. We voelen ons alsof we voetballen in de Champions League, maar wel als de Go Ahead Eagles.''

    • Jochen van Barschot