Tekenaar herhaalt zichzelf

De dagelijkse strip `Heinz' van René Windig en Eddy de Jong verschijnt sinds vorige week niet meer in de VNU-kranten Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/De Stem. Omdat gebleken was dat Windig en De Jong al sinds 2 augustus oud en reeds gepubliceerd werk leverden, besloten de hoofdredacties van de VNU-kranten gezamenlijk om te stoppen met de strip over de chagrijnige kat.

De stripmakers zouden volgens VNU door persoonlijke omstandigheden in creatieve problemen zijn geraakt. Het hergebruik van oud werk was `een noodoplossing'. De succesvolle strip verschijnt dagelijks in zo'n twintig kranten. Ook Het Parool, waarin Heinz in 1987 debuteerde, heeft geconstateerd dat er oude strips zijn uitgegeven voor nieuwe. ``Windig en De Jong hadden tijdig moeten laten weten dat ze in de problemen zaten,'' zegt adjunct-hoofdredacteur Frits Campagne. ``Dan hadden we er gewoon bij gezet dat het oud werk was. Ook van Peter van Straaten hebben we eens een selectie uit eerder verschenen werk gepubliceerd.'' Het Parool heeft nog geen besluit genomen of ze Heinz voortzetten, ze willen eerst nog met de makers praten.