Star Wars: de tekeningen

Star Wars is de kinderfilm van het jaar, als je de tientallen tekeningen en brieven bekijkt die lezers van de Kinderpagina stuurden na onze vraag: `Wat vind jij van Star Wars?' Alle kinderen vonden hem prachtig, cool en gaaf, de film over de ruimteridders (de Jedi) die met lichtgevende zwaarden vechten tegen slechte ruimtewezens en de `zwarte ruimteridder' Darth Maul.

De meeste jongens vinden die duivelse Darth Maul met het rode gezicht en de hoorntjes op het hoofd het spannendst. ,,Alleen hoe die Jedi ridders zo hoog kunnen springen en al die salto's maken, snap ik niet,'' schrijft Bruno van Albada (9) uit Amersfoort. ,,En ik snapte ook niet wat koningin Amidala op haar onderlip had. Maar het bleek uiteindelijk gewoon make-up te zijn.''

Veel meisjes vonden juist de koningin de leukste, en het ruimtewezen Jar-Jar Binks met zijn flaporen en zijn lange tong, waarmee hij appels pikt. ,,Hij is erg dom maar ook heel grappig en sloom. Maar ongelukjes worden bij hem altijd gelukjes,'' schrijft Laura Bullhorst (9) uit Papendrecht. Sommige kinderen klaagden erover dat er zoveel kinderen bij Star Wars in de bioscoopzaal zaten: `Ze weten vast niet waar de film over gaat, maar ze zeggen wel allemaal `May the force be with you' (Moge de kracht met jou zijn), zoals de Jedi steeds zeggen,' schreef een van hen.

Dat Darth Maul de populairste figuur uit de serie is merk je ook in de winkels, waar massa's Star Wars poppen en plaatjes verkocht worden: de Darth Maul poppetjes zijn bijna overal uitverkocht - jongens lopen er wanhopig naar te zoeken.

Bijna alle figuren uit de film zijn, zoals je op deze pagina kunt zien, getekend of geschilderd door Kinderpagina-lezers. Feiko Wielsma (7) uit Culemborg tekende bijvoorbeeld zijn favoriet, het slimme robotje R2D2. Bijzonder waren de foto's van Bram Wouters, 9, uit Eindhoven, die schreef: ,,Ik ging naar de Star Wars film en ik heb toen zelf een robot gemaakt.'' Hij maakte een vechtrobot uit de film, een droid, na van karton, zo groot als hijzelf, en ging er met een Star Wars-zwaard een gevecht mee aan. Hij wint de hoofdprijs, een Star Wars-poppetje. Hij krijgt het binnenkort thuisgestuurd. Een Star Wars gum-en-punterslijper gaan naar Bram Stokkermans, Lodewijk Buffart, Guido van Dijk en Judith Pel (5), als eervolle vermelding. Overigens stuurden alle kinderen mooie tekeningen in, waarvoor hartelijk bedankt.

    • Paul Steenhuis