Spice girl Mel C onverwacht leuk

Nu de Spice Girls na het vertrek van Geri `Ginger Spice' Halliwell hun uiterste verkoopdatum naderen, is het moment aangebroken voor expansie van het girl power-concept. Melanie `Sporty Spice' Chisholm gaat er prat op dat ze los van de kinderpop-niemendalletjes van de Spice Girls altijd een liefhebster is geweest van de `indie'-rock van Hole, Garbage en Red Hot Chili Peppers. Het duet When you're gone met de Canadese rocker Bryan Adams was een eerste stap in de richting van een volwassen rockpubliek voor Mel C, die zich tegenwoordig nadrukkelijk Melanie, maar nog steeds niet voluit bij haar achternaam laat noemen. Voor haar solo-debuutalbum Northern Star werden kosten noch moeite gespaard, met name in de keuze van gewilde producers als de recentelijk voor Madonna werkzame William Orbit en de van Red Hot Chili Peppers bekende Rick Rubin. Die zwaargewichten konden niet verhullen dat Chisholm zonder steun van haar mede-Spicegirls een dun Calimero-stemmetje heeft en dat sommige nummers wel èrg zijn afgekeken van de genoemde hippe voorbeelden.

Al met al geen daverende uitgangspunten voor een veelbelovend live-optreden. Tegen alle verwachtingen in verbaasde de door New Musical Express met veel dédain tot `Punk Spice' uitgeroepen Melanie C gisteren vriend en vijand met een ontwapenend leuk concert. Voor een enthousiast publiek, dat nog maar voor een klein deel uit gillende meisjes bleek te bestaan, deed ze in haar Sex Pistols T-shirt en met haar kortgeknipte koppie denken aan een jongensachtige variant op de stoere balletdanserspose van Iggy Pop. Haar iele stemmetje is nog steeds geen wonder van zangtalent, maar dat heeft Bob Dylan er ook nooit van weerhouden om een volwassen publiek aan zich te binden. Anders dan Dylan zong Melanie C volstrekt helder en verstaanbaar, boven een vakkundige rockbegeleiding die in de ballads aan Madonna en in de uptempo-nummers aan Garbage deed denken, precies waarvoor de sombere heren en de vrolijke meisjes van haar begeleidingsgroep waren ingehuurd. Er werd geen hoogdravend artistiek statement gemaakt, maar Mel C had er duidelijk lol in om haar rock & roll-hobby te verwezenlijken en liet haar publiek daarin delen. Met alle nummers van haar cd en een snelle rockversie van de Spice Girls-hit Wannabe werden het een onderhoudende drie kwartier. Hysterische toestanden waren er pas achteraf, toen handtekeningjagers haar de haastige aftocht in een snelle auto probeerden te beletten. Want hoeveel brilcream Mel C ook in haar rattenkoppie smeert; ze is en ze blijft een Spice Girl.

Concert: Melanie C. Gehoord: 28/10 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard