Slaapmuts

Ook zo geschrokken van de onheilstijdingen van minister-president Kok? Eerst maande centrale-bankpresident Wellink al tot matiging – hoofdstuk 1 uit Handboek monetaire autoriteit, een financiële variant op Pavlov.

Maar als Kok begint over het leven op de rand van een financiële vulkaan van opgeblazen aandelenkoersen en huizenprijzen? Privatiseerde Kok niet de Postbank? Was het niet Kok die het startschot gaf voor het echte volkskapitalisme in Nederland met de verkoop van staatsaandelen in KPN?

Als Kok vertrouwensverlies vreest onder consumenten en beleggers, ja, dan luisteren mensen. Bill Clinton was razend nieuwsgierig om van hem de ins en outs van het poldermodel te horen. Kok is een man van wie het volk weet: die staat op een kruispunt waar informatie uit alle windstreken samenkomt.

Als hij waarschuwt, hoed je en handel. Verkoop de aandelen. Verkoop het huis, nu het nog kan. Maar wat blijkt? Kok had het niet zo bedoeld. Hij had zijn eigen geloofwaardigheid te hoog in geschat. Deze week in de Volkskrant: ,,Misschien had ik beter kunnen spreken van latente instabiliteit van een slapende vulkaan, dan van een vulkaan die tikt onder Nederland.''

Gaat u allen rustig slapen.

    • Menno Tamminga