SISI ZOETEKAUW

Binnenkort gaat in het Circustheater in Scheveningen de Oostenrijkse musical Elisabeth in première. Keizerin Elisabeth – Sisi – wordt nogal eens vergeleken met prinses Diana omdat beiden eetproblemen hadden en fanatiek aan fitness deden. In de Kaiserapartments op het slot Schönbrunn in Wenen kun je Sisi's kleedkamer voorzien van verschillende gymnastiektoestellen zien.

De keizerin deed ook in de buitenlucht aan conditietraining en wandelde bijvoorbeeld van Wenen naar haar geboorteplaats Possenhofen, een tocht van 30 kilometer. Gravin Marie Festetics, hofdame van Elisabeth, noteerde in haar dagboek: ,,De ene keer denk ik dat ze een lelie is, dan weer een zwaan, een fee, een elf, een gazelle. De sjah van Perzië noemde haar een godin.'' Sisi, de mooiste vorstin van Europa, was een veeleisende lastige tante. Toen ze in 1884 in het Amsterdamse Doelenhotel logeerde eiste ze dat haar bad met zeewater uit Zandvoort werd gevuld. Ze verafschuwde het Weense hofleven. Van de 44 jaar dat ze met Franz Joseph getrouwd was bracht ze slechts eenderde bij hem door. Sisi's dochter Valerie constateerde dat haar moeder zodra ze in Wenen was `hofziek' werd en aan `hofbalhoofdpijn' leed. Dat ze dol was op zoetigheid kon je aan haar gebit zien. Op latere leeftijd verborg ze haar mond en gezicht achter een waaier. Ze had echter een gezonde eetlust. In 1863 lunchte ze in de stationsrestauratie van het plaatjes Geiselböring waar men het volgende voor haar had klaargezet: koffie, thee, verse boter, vers fruit – bij voorkeur bosaardbeitjes – kalfskoteletten, biefstuk met nieuwe aardappels en enkele flessen bier. Een van haar lievelingscakes werd gemaakt van 1 pond boter, 1 pond bloem, 1 pond suiker en 12 eieren. En met rum besproeid. Vandaag Kirschenkuchen uit de hofkeuken van Sisi. Snijd met een mes het vanillestokje open en schraap het merg uit het stokje. Roer boter, poedersuiker, vanillemerg, citroenrasp en eidooiers tot een schuimig mengsel. Spatel er de met suiker stijfgeklopte eiwitten door. Voeg ten slotte de bloem toe. Doe het deeg in een met boter ingesmeerde taartvorm en leg de kersen er bovenop. Bak de taart circa 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 graden.

    • Anne Scheepmaker