Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over de haalbaarheid van de politieke partij Leefbaar Nederland en de vraag hoe tolerant Nederland eigenlijk nog wel is. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. een reportage over de tweedeling in de advocatuur naar aanleiding van recente uitspraken van de deken van de Orde van Advocaten. In de reportage een advocaat die zich richt op zaken waar veel geld mee te verdienen is en een vakgenoot die zijn heil zoekt in de sociale advocatuur. Ned.3, 22.34-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Die ZDF-reportage. De rattenvangers in Berlijn hebben geen makkelijke baan. Niet alleen moeten ze uitkijken waar ze hun gif strooien, ook moeten de ratten meteen gedood worden om geen ruzie met de dierenbescherming te krijgen. ZDF, 21.15-21.45u.

ARD-exclusiv. Vanavond over de `jacht' van castingbureau's op `nieuwe gezichten' voor films, tv-series en commercials. ARD, 21.55-22.25u.

PRAATPROGRAMMA

Scoren tegen kanker. Rechtstreekse uitzending van de slotavond van het 50-jarig jubileum van het Koningin Wilhelmina Fonds met reportages over de strijd tegen kanker en o.a. optredens van Karin Bloemen en Willeke Alberti. TV2, 20.31-23.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met zanger René Froger die ook een akoestisch nummer zal laten horen. Verder praat Irène Diependaal over haar boek Emilie: De koninklijke verloving die niet doorging. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. Met voetballer Yoeri Mulder, die na een lange tijd van blessures weer gaat spelen en Kees Prins (van Jiskefet) die Johnny Jordaan speelt in een nieuwe serie waarvoor hij het scenario schreef. TV2, 23.00-23.55u.

MUZIEK

2 op 1. Muziekspecial over singer/songwriter Elvis Costello. Ned.1, 0.00-0.50u.

KUNST

Stardust. Regisseur Dick Maas praat over zijn nieuwe thriller Do not disturb. Verder een setbezoek in Los Angeles van de film One night at McCools waar de Nederlander Harald Zwart o.a. Michael Douglas regisseert. Ned.3, 19.56-20.27u.

The Best of British. Portret van de Engelse actrice Maureen Lipman, BBC1, 23.20-0.05u.

FILM

Der eiserne Gustav (Georg Hurdalek, 1958, West-Duitsland). Heinz Rühmann als de laatste aapjeskoetsier van Berlijn, die in de jaren twintig gedwongen wordt om gemotoriseerd taxichauffeur te worden en dan liever met paard en al naar Parijs rijdt. ARD, 20.15-21.55u.

. Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker, 1986, VS). Weinig subtiele, maar vaak zeer grappige komedie over een Hollywoodparvenu (Danny DeVito), die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw Bette Midler te vermoorden, wanneer deze ontvoerd wordt door een onhandig stel. Hij verhoogt vrijwillig de losprijs. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

The Distinguished Gentleman (J. Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft aardige nummertjes ten beste in karikaturale beeldenstorm op het Amerikaanse politieke establishment. Beroeps-

oplichter wordt afgevaardigde en bekeert zich tot democratisch idealisme. VRT, 21.40-23.30u.

On Deadly Ground (Steven Seagal, 1994, VS). Krijgskunstenaar Steven Seagal, gespeend van ironie, regisseerde zichzelf in ouderwetse actiefilm met schijnheilige ecologische boodschap. In het besneeuwde landschap van Alaska leveren hij en de Eskimo's strijd tegen de snauwerige oliemagnaat Michael Caine. Veronica, 22.05-23.55u., met reclame.

Les milles (Sébastien Grall, 1995, Frankrijk). Op historische voetnoot gebaseerd oorlogsdrama over nabij Aix-en-Provence gelegen vluchtelingenkamp in mei 1940. Als een soort Schindler probeert commandant Philippe Noiret een veilig heenkomen voor de vluchtelingen te regelen. Canvas, 23.30-1.15u.

Don't Look Now (Nicolas Roeg, 1973, Eng./It.). Bloedstollende, visueel bijzonder aantrekkelijke occulte triller, naar verhaal van Daphne du Maurier. Donald Sutherland en Julie Christie zoeken in Venetië langs paranormale weg contact met hun verdronken dochtertje. Met klassieke vrijscène. ZDF, 23.55-1.40u., nagesynchroniseerd.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H.G. Wells lag niet ten grondslag aan deze als `comedy' opgezette demonstratie van `speciale effecten'. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. BBC1, 0.05-1.45u.

. Raining Stones (Ken Loach, 1994, Engeland). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 0.15-1.42u.

The Flesh and the Fiends (John Gilling, 1959, Engeland). Bekend verhaal, eerder verfilmd als The Body Snatcher, over Schotse opstandelingen die in Edinburgh rond 1820 patholoog-anatoom van geroofde lijken voorzien voor medische experimenten. Bloedige horror van standaardniveau. BBC1, 1.45-3.15u.

Kafka (Steven Soderbergh, 1992, VS). Zie Film-Vooraf. BBC2, 1.50-3.55u.

Woman Times Seven (Vittorio de Sica, 1967, VS/Fr./It.). In zevenluik mag Shirley MacLaine zeven rollen spelen met steeds een andere speler: Peter Sellers, Vittorio Gassman, Michael Caine. ZDF, 2.05-3.40u., nagesynchroniseerd.

Stand-in (Tay Garnett, 1937, VS). Smakelijk satire op Hollywood. Leslie Howard dient bijna failliete studio te reorganiseren. Met Humphrey Bogart als drankzuchtige producent. Morgen, BBC2, 7.30-9.00u., zwart-wit.

Hopscotch (Ronals Neame, 1980, VS). Op talent van Walter Matthau drijvende, komische spionagethriller over uitgerangeerde CIA-agent die wraak neemt door strategisch uit de school te klappen. Morgen, SBS6, 11.30-13.20u., met reclame.