Recordprijzen voor antieke, Franse foto's

Opnieuw is deze week een foto voor een recordbedrag geveild. In Londen werd woensdag 507.500 Britse ponden (1,7 miljoen gulden) betaald voor het zeegezicht Grande vague – Sète (1855) van de Franse fotograaf Gustave Le Gray.

Eerder die avond al was het record van 1,2 miljoen gulden, op 7 oktober betaald voor een opname van de Amerikaan Charles Sheeler, op de helling gezet met de verkoop van een andere Gustave Le Gray-opname, eveneens uit 1855, een landschap dat 1,3 miljoen gulden opbracht.

De foto's van Le Gray komen uit de collectie van de Franse boekhandelaar André Jammes en zijn vrouw Marie-Thérèse, die veertig jaar lang 19de- en vroeg-20ste-eeuwse Franse fotografie bijeenbrachten. In totaal brachten de twee veilingsessies rond deze collectie 7,5 miljoen Britse ponden (25,5 miljoen gulden) op, een bedrag dat nooit eerder voor een enkele fotoverzameling is neergeteld. Tweederden van de foto's ging naar een anonieme, Amerikaanse bieder, nummer 0080, waarachter volgens ingewijden vermoedelijk het Paul Getty Museum schuilgaat.

Een hoog bedrag had men ook over voor een opname van August Sander (1927), die in plaats van de verwachte 20.000 pond, ruim 9 ton opbracht.

Het Rijksmuseum in Amsterdam kocht voor circa 60.000 gulden vier 19de-eeuwse albums met vijfhonderd zoutdrukken van Edouard Baldus, die de vernieuwing en aanpassing van het Louvre tussen 1855-1857 documenteren. ,,Ons lot zat voor in de veiling, de gekte had nog niet toegeslagen, daarom konden we het betalen'', aldus fotografie-conservator Mattie Boom. Hij noemt de veiling `spectaculair'. ,,Alle grote musea waren er, handelaren zaten met boze gezichten toe te kijken, ze kwamen er volstrekt niet aan te pas. Telkens sloeg nummer 0080 met zijn hoogste bod toe. Blijkbaar is er iemand of een instituut dat afgaande op de aankoop van kleine albums en kwalitatief mindere foto's in hoog tempo de geschiedenis van de fotografie bijeen aan het brengen is.''