Pas verschenen

Benno Barnard: Een hiernamaals. Atlas, 271 blz. ƒ49,90

Een keuze uit de verspreid gepubliceerde prozateksten van de afgelopen tien jaar. Over Poetry International, Lodeizen, Vondel en anderen, en tot slot `Dodenmis', een in memoriam voor Herman de Coninck.

Julian Barnes: England. England. Vert. Marijke Versluys, Atlas, 302 blz. ƒ49,90

Voor de Bookerprijs 1998 genomineerde satirische roman van Julian Barnes waarin een multimiljonair een nieuw Engeland ontwikkelt: het eiland Wight, als historisch themapark met replica's van alle beroemde Engelse gebouwen. `De satire is provocerend genoeg om de lezer aan het lezen te houden en grimmig of snuivend te laten lachen.' (J.J. Peereboom, Boeken 23.10.98)

Huub Beurskens: Een hemd in de wind. Meulenhoff, 63 blz. ƒ29,90

Nieuwe dichtbundel van Huub Beurskens (1950) waarin luchtigheid en melancholische bezinning, het alledaagse, nabije en dat wat veraf is, zich als vanzelfsprekend vermengen. Beurskens' eerdere werk (essay- en poëziebundels) werd bekroond met de Herman Gorterprijs, de Jan Campertprijs en de VSB Pöezieprijs.

Gerrit Komrij: De tranen der ecclesia's. De Bezige Bij, 30 blz. ƒ19,50

Tekst van de polemische lezing die Gerrit Komrij uitsprak ter gelegenheid van de inauguratie van het Willem Frederik Hermans Instituut in Den Haag op 27 september 1999.

Rutger Kopland: Gedichten.

Van Oorschot, 424 blz. ƒ59,-

Ter gelegenheid van zijn 65-ste verjaardag werden de elf door Rutger Kopland afzonderlijk gepubliceerde dichtbundels, van zijn debuut Onder het vee (1966) tot en met Tot het ons loslaat (1997), samengebracht in een band.

Feestelijk verval. Dirkje Kuik 70 jaar. De Arbeiderspers, 133 blz. ƒ29,90

Met Dirkje Kuik bevriende schrijvers en kunstenaars schreven een stuk of maakten een werk ter gelegenheid van haar 70-ste verjaardag, begin deze maand. Met bijdragen van o.a. J. Eijkelboom, Gerrit Komrij en beeldend kunstenaars als Dick Bruna en Peter Vos, alle rond het thema `verval'.

Tim Parks: Europa.

Vert. C.M.L. Kisling,

De Arbeiderspers, 265 blz. ƒ39,90

`Iemand beschuldigde me er laatst van dat ik preekte in mijn romans. Dat zat me niet lekker, maar nu begrijp ik dat je ze kunt zien als een soort omgekeerde preken, mijn lezers moeten aan het einde van het boek juist niet meer weten wat goed of slecht is'. Aldus Tim Parks in een interview in deze krant (CS 20-11-98). Europa is de vertaling van zijn voor de Booker Prize 1997 genomineerde roman over een leraar Engels in Italië die met een groep mede-demonstranten naar Straatsburg trekt om daar aandacht te vragen voor hun achtergestelde positie.

Reid, Geleijnse & Van Tol:

Fokke & Sukke weten wel beter.

De Harmonie, ƒ17,90

Derde bundel van eend Fokke en kanariepietje Sukke, het duo dat sinds eind augustus dagelijks op de mediapagina van NRC Handelsblad staat. `Hollandser dan Fokke & Sukke kunnen cartoons niet zijn, en veel grappiger eigenlijk ook niet.' (Pieter Steinz, Boeken 27.11.98)