Onex verhoogt bod op Air Canada

Het Canadese Onex heeft zijn vijandige overnamebod op Canada's luchtvaartmaatschappijen verhoogd van 1,2 tot circa 1,4 miljard dollar (2,9 miljard gulden) in contanten en aandelen. Het conglomeraat hoopt daarmee de aandeelhouders van Air Canada er toe te brengen hun aandelen te verkopen. Onex verhoogde gisteren zijn bod in contanten van 5,60 tot 8,82 dollar voor een aandeel Air Canada. Het conglomeraat deed in augustus een bod op Air Canada en Canadian Airlines met de bedoeling de twee rivalen te fuseren tot één maatschappij. Deze zou deel gaan uitmaken van de internationale luchtvaartalliantie One World met American Airlines.

Air Canada verzet zich hevig tegen het plan. Eerder deze week maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat het een boete van 169 miljoen dollar moet betalen als het uit de luchtvaartalliantie Star Alliance stapt. De boete is onderdeel van een 10-jarige overeenkomst die Air Canada vorige week met Star Alliance-partners United Airlines en Lufthansa heeft gesloten om zich te verdedigen tegen het overnamebod. Onex zei daarop dat het de boete als een `gifpil' beschouwt. (AP)