Kofi Annan stuurt missie naar Tsjetsjenië

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, stuurt een humanitaire missie naar de noordelijke Kaukasus om Tsjetsjeense burgers in het oorlogsgebied te helpen. Rusland heeft met de komst van de missie ingestemd.

Annan riep gisteren alle partijen in het conflict in Tsjetsjenië op tot terughoudendheid en tot speciale maatregelen om de burgerbevolking niet het slachtoffer te laten worden van het oorlogsgeweld. In een verwijzing naar de Russische beschuldiging als zouden Tsjetsjeense terroristen achter de recente bomaanslagen op flatgebouwen in Rusland zitten, zei Annan in zijn verklaring: ,,Het probleem van het terrorisme is een legitieme zorg voor elke regering. Maar het is belangrijk dat de reactie proportioneel is en dat de voorzieningen van het humanitaire recht in een gewapend conflict altijd gerespecteerd worden.'' Over het sturen van een VN-missie naar de noordelijke Kaukasus is de afgelopen dagen in Moskou overlegd. De missie gaat in elk geval naar Ingoesjetië, de buurrepubliek van Tsjetsjenië waar bijna 200.000 Tsjetsjeense vluchtelingen een toevlucht hebben gezocht. Of de missie ook Tsjetsjenië zelf bezoekt is nog niet duidelijk.

De Russische minister van Defensie, Igor Sergejev, zei gisteren dat de Russische troepen ,,Tsjetsjenië nooit meer zullen verlaten''. ,,We zijn gekomen om nooit meer weg te gaan'', zei de maarschalk in Mozdok in Noord-Ossetië, ten noorden van Tsjetsjenië.

In Tsjetsjenië hebben de Russen gisteren twee journalisten gearresteerd. Ze bevonden zich in de auto van een Bengaalse diplomaat. Bij een Russische controlepost werd de diplomaat teruggestuurd, maar werden de journalisten, een Amerikaanse persfotograaf en een verslaggever van de Britse Times, ingerekend. Redenen zijn niet opgegeven.