Kinnock ziet vleescompromis

De kans is klein dat de Europese Commissie Frankrijk vanwege het weren van Brits rundvlees voor de rechter zal dagen. Volgens commissaris Kinnock verkiest de commissie een diplomatieke oplossing boven een rechtszaak, waarop de Britse premier Blair eerder aanstuurde.

Vandaag vergaderden in Brussel de wetenschappelijke experts voor de tweede dag over de Franse argumenten. Vanavond zou in Brussel duidelijkheid over het standpunt van de experts worden gegeven. Als de experts het met de commissie eens zijn dat het vlees veilig is en de Fransen de grenzen moeten openen, zal de commissie de wet volgen en de Fransen weten dat, zo stelde Kinnock, tevens vice-voorzitter van de commissie, gisteren voor de BBC-radio.

,,Daarom zullen zij zich mijns inziens zodanig opstellen dat er een diplomatieke oplossing uit de bus komt, in plaats van een slepende juridische procedure, wat uiteraard een mogelijkheid is.'' Woordvoerders van de commissie zinspeelden ook al op een compromis. Zij spraken, na contacten tussen Brussel, Londen en Parijs, van ,,bemoedigende'' signalen dat de Franse en de Britse regering bereid zijn om een oplossing te vinden.

Volgens het Britse persbureau Press Association, die Europese bronnen aanhaalde, waren de experts verdeeld, wat het voor de commissie moeilijker zou maken een besluit te nemen.