Iran herziet vonnis demonstrant

Een van de vermeende hoofdaanstichters van de studentenprotesten in Iran in juli is door het revolutionaire tribunaal van Teheran tot 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld, meldt de conservatieve krant Qods. Het betreft de 35-jarige econoom Manucher Mohammadi, van wie werd aangenomen dat hij onder vier `aanstichters' was die tijdens een geheim proces ter dood waren veroordeeld. Van deze vier zijn de namen geheim gehouden. Waarnemers denken dat Mohammadi, wiens `bekentenis' op de staatstelevisie is getoond, wel degelijk aanvankelijk ter dood was veroordeeld, en dat het nieuwe vonnis het resultaat is van druk van de regering van president Khatami. Zij zien dit als overwinning van de hervormers op justitie, dat over het algemeen een zeer conservatieve koers volgt.