Iraakse oppositie wordt getraind in VS

Na lange aarzeling maakt de Amerikaanse regering volgende week een begin met een militaire opleiding van Iraakse opposanten. Het gaat om te beginnen om vier Irakezen, onder wie twee ex-militairen, die, zoals een woordvoerder van het Pentagon onderstreepte, een ,,niet-dodelijke'' opleiding van tien dagen krijgen. ,,Ze gaan in principe werken aan het opbouwen van een organisatie'', aldus de woordvoerder. ,,En we denken dat dit een zeer belangrijke eerste stap is. Hij sloot echter een toekomstige gevechtstraining niet uit.

De opleiding – een reguliere cursus van de luchtmacht voor officieren uit Arabische en Centraal-Aziatische landen – wordt betaald uit een fonds van 97 miljoen dollar dat vorig jaar door het Amerikaanse Congres ter beschikking werd gesteld voor training en bewapening van de Iraakse oppositie. De regering had hiermee grote problemen, niet omdat zij voorstander is van het regime van Saddam Hussein, maar omdat de oppositie zo verdeeld en daardoor machteloos blijft, ondanks alle inspanningen haar op één lijn te brengen. Maar Republikeinen en een aantal Democraten in het Congres verzwaarden gestaag hun druk op het Witte Huis om de 97 miljoen eens uit te geven en de oppositie te helpen Saddam ten val te brengen.

Het besluit van de regering werd verwelkomd door diverse Iraakse oppositieleiders die in de VS zijn voor wat hun grootste bijeenkomst in zeven jaar moet worden. Meer dan 300 leden van verschillende oppositiegroepen beginnen later vandaag in New York een vierdaags congres. Zij hebben zich ten doel gesteld een gezamenlijk politiek platform op te stellen en een nieuw leiderschap te kiezen.

De grootste shi'itische oppositiegroep (shi'ieten vormen de meerderheid van de bevolking in Irak), de in Iran gevestigde Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI) ontbreekt echter in New York. Zij heeft doorslaggevende bezwaren tegen een dergelijke bijeenkomst in de VS. Bovendien is zij van mening dat de oppositie zich nog steeds onvoldoende heeft voorbereid om in Irak iets te kunnen uitrichten tegen Saddam.