Internationaal

LONDEN

Wall Street was gisteren euforisch over de cijfers die loskwamen over de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Een hoge groei (4,8 procent) en lage inflatie vormden een combinatie die op de obliagatiemarkten met gejuich werd ontvangen, en die de langetermijnrentes met meer dan 0,1 procent deed dalen. De aandelenkoersen gingen fors omhoog omdat het vooruitzicht van een renteverhoging in de VS plots minder zeker is geworden.

In Londen steeg de FTSE-index in navolging van Wall Street met 1,5 procent tot een niveau van 6.249 punten rond het middaguur. Slechts een handjevol aandelen, zoals die van oliemaatschappijen Shell en BP Amoco, was lager. Banken waren sterk, en ook telecom- en farma-aandelen deden het goed.

FRANKFURT

Ook Duitse koersen gingen flink omhoog, zij het dat de grootste winsten tijdens de ochtendhandel al weer wegebden. Banken en verzekeraars waren flink hoger. Dresdner mocht 2,6 procent omhoog, Deutsche Bank klom 1,9 procent. De DAX-index steeg met 0,9 procent tot 5.527 punten rond het middaguur.

PARIJS

Ook in Parijs waren de koerswinsten fors vanmorgen. De CAC-index stoof met 1,8 procent omhoog tot 4.833 punten. Renault droeg bij aan de feestvreugde over hoge groei en lage inflatie, die zich ook in Frankrijk beginnen te vertonen. De automaker rapporteerde gunstige cijfers en mocht met 3,6 procent omhoog.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen hard omhooggegaan. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 3,04 procent tot 17.942 punten. Op de beurs van Hongkong was optimisme eveneens troef. Aan het eind van de handel stond de Hang-Sengindex 3,9 procent hoger. De handel in Zuid-Korea werd afgesloten met een winst van iets meer dan 2 procent, terwijl in Australië de aandelenkoersen met gemiddeld ruim 1 procent stegen.

NEW YORK

De stemming op de New Yorkse effectenbeurs was gisteren opperbest na de presentatie van gunstige cijfers over de economische groei. Het Dow-Jonesgemiddelde ging daarna omhoog om 228 punten hoger te sluiten op 10.623, een winst van 2,19 procent.

Niet alleen het groeicijfer van de Amerikaanse economie, maar ook de meevallende loonstijging zorgde voor opluchting onder handelaren.

Onder meer de financiële waarden noteerden een fikse plus. American Express (6,22 procent), Citigroup (5,75 procent), en JP Morgan (2,77 procent) hadden de wind mee. Computerfabrikant Hewlett-Packard was van de hoofdfondsen de grote winnaar (plus 5,97 procent).