In Armenië dreigt leger met ingrijpen

Na de achtvoudige moord op de politieke elite van Armenië heeft het leger gedreigd met ingrijpen. ,,Onder deze omstandigheden kunnen de nationale strijdkrachten niet roerloos aan de zijlijn blijven staan'', aldus een verklaring die gisteren elk uur op de televisie werd voorgelezen.

De legerleiding eist het ontslag van twee ministers en de procureur-generaal wegens nalatigheid. Een van hen, minister Soeren Abramian van Binnenlandse Zaken, is al opgestapt. Hij erkende verantwoordelijkheid voor de minimale bewaking van het parlement, waardoor vijf terroristen woensdag een bloedbad konden aanrichten. Premier Vazgen Sarkisian en parlementsvoorzitter Karen Demirtsjian werden daarbij gedood.

President Robert Kotsjarian liet weten het legercommuniqué op te vatten als ,,een emotionele uitbarsting van de militairen''. Hoewel de toon van de legerverklaring geagiteerd is, besluiten de officieren met een adhesiebetuiging aan de president. Ook diens voorganger, Levon Ter-Petrosian, riep het volk op zich achter Kotsjarian te scharen. In de straten van de hoofdstad Jerevan heersten kalmte en verslagenheid. Er is drie dagen van rouw afgekondigd van vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok.

De motieven van het overvalcommando, dat zich gistermorgen na een nachtelijke gijzeling van een veertigtal politici overgaf, zijn nog onduidelijk. Het chaotische en zinloze karakter van de terreurdaad zou volgens de Russische krant Segodnja duiden op een spontane actie van een handvol verknipte lieden. Andere waarnemers sluiten een `moord-op-bestelling' niet uit en vermoeden een verband met de Armeense enclave Nagorny Karabach in Azerbajdzjan. Mede onder leiding van de vermoorde premier Sarkisian is daar begin jaren negentig een oorlog uitgevochten. De laatste weken tekende zich echter een doorbraak af in het overleg over de status van dit gebied. De Amerikaanse onderhandelaar Strobe Talbott sprak woensdag nog met Sarkisian, die zijn gast enkele uren voor hij vermoord werd nog naar het vliegveld had gebracht. Talbott vliegt vandaag van Moskou terug naar Jerevan. ,,We moeten zien wat we kunnen doen om de pijn te verzachten'', zo legde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright uit.

    • Frank Westerman