Goedkope lening voor huizenkopers in Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil mensen met een middeninkomen financieel te hulp schieten bij het kopen van een huis. Wethouder Stadig (PvdA, Volkshuisvesting) wil de komende vier jaar 2.000 kopers een renteloze lening van maximaal een ton aanbieden.

De regeling geldt voor huizen van niet meer dan 3,5 ton en wordt betaald uit de uitgifte van grond voor nieuwbouwprojecten. Stadig wil voorkomen dat Amsterdam ,,een stad van sjiek en sjofel'' wordt. De druk op de Amsterdamse woningmarkt is extreem hoog. Slechts veertien procent van het woningbestand bestaat uit koopwoningen. De weinige koopwoningen die er zijn, komen nu vooral in handen van mensen met de hoogste inkomens.

De lage inkomens komen ook nog wel aan hun trekken, omdat het aantal sociale huurwoningen in de stad hoog is. Maar de middengroep, met een inkomen tussen de 45.000 tot 85.000 gulden, dreigt er volgens Stadig ,,tussenuit te vallen''. Stadig vindt het van groot belang om deze middengroep voor de stad te behouden. ,,Die mensen vormen het sociaal cement van de stad. Een beetje gechargeerd zou je kunnen zeggen: de hoge inkomens hebben andere dingen aan hun hoofd dan het voortbestaan van de sportclub in de buurt, en de lage inkomens zijn bezig met overleven. De middengroep is van belang voor het verenigingsleven. Die willen we niet kwijtraken.''

De gemeente zal 2.000 woningen aanwijzen die voor de regeling in aanmerking komen. Deze woningen worden vervolgens gewoon via een makelaar verkocht. In ieder geval zal voor 900 woningen in de nieuwe woonwijk IJburg deze regeling gelden. Stadig betreurt het dat de huidige aftrek van hypotheekrente de concurrentiepositie van de hoge inkomens ook nog eens versterkt. Huizenbezitters met een hoog inkomen profiteren meer van de renteaftrek, omdat ze in een hoger belastingtarief vallen. Stadig zou liever zien dat iedere huizenbezitter eenzelfde bedrag terugkrijgt of dat er een maximum wordt gesteld aan de renteaftrek.

Ook burgemeester Patijn maakt zich zorgen over de tweedeling in de stad en het tekort aan kwalitatief goede woningen. ,,Dat gaat de stad uiteindelijk opbreken'', zei hij gisteren tijdens een algemene bijeenkomst met de media. ,,Amsterdam heeft voor 720.000 bewoners 360.000 huizen. Voor elke twee Amsterdammers is er een huis. Toch is er een tekort aan kwalitatief goede huizen.'' Patijn: ,,De volgende groep die naar Almere vertrekt zijn de beter gesitueerde Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Amsterdammers.'' Voor de periode na 2007 kan Amsterdam geen woningen meer bijbouwen, omdat de stad dan alle grenzen heeft bereikt. ,,Dan is het op. Na IJburg zijn we klaar.'' In deze woonwijk in het IJ komen 18.000 woningen.

Patijn: ,,Ik heb wel eens aan de burgemeester van Almere voorgesteld om te fuseren. Dan heb je alle Amsterdammers weer bij elkaar.''