Erik Brey in muzikale fruitmand

,,Het gaat vanavond over verdriet,'' begint Erik Brey zijn tweede theatersolo, om meteen pontificaal uit te barsten in een stukje Vesti la giubba uit Paljas. Vervolgens begint hij de smartlap Witte rozen te zingen, met het geknepen geluid van een vooroorlogse charmezanger, en dan illustreert hij met een paar regels André Hazes hoeveel taalfouten en verwrongen zinnen er gewoonlijk in zulke smartlappen zijn verborgen.

Twee jaar geleden verliet Erik Brey de groep Purper waarvan hij zeventien jaar lang het muzikale fundament vormde. Met de enthousiasmerende uitstraling van iemand die uit overtuiging schoolconcerten verzorgt, hield hij in zijn eerste solo praatjes over muziek en zong en speelde de voorbeelden. Wat dat betreft is in zijn nieuwe programma alles bij het oude gebleven. Hij vertelt een paar verhalen over Beethoven, die naast hem op een sokkeltje staat, draagt iets uit diens brieven voor en speelt daar een deel uit een pianosonate bij. Later laat hij Alle Menschen werden Brüder horen terwijl hij opsomt door welke kwalen de componist werd geplaagd toen hij dat jubelkoor schreef. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden uit de vele.

Gehuld in rok, en met een charmant soort begeestering, doet Brey verslag van zijn muzikale ontdekkingen. Hij zingt en speelt nog eens de gecompliceerde Maria-medley (Gounod vermengd met Schubert, Bernstein en Richard Rogers) die hij eerder voor Purper maakte, zingt een eigen vertaling van de Erlkönig en een paar nieuwe chansons naar traditionele snit, demonstreert in een zot lied hoe sloom de bossa nova is (,,ik ben een beetje depri'') en verdraait voor de zoveelste keer zijn stem in een nummer over de valse vertedering die kinderen kunnen opwekken.

Het resultaat van deze muzikale fruitmand is een beschaafd, stijl- en smaakvol soort amusement, waarmee Erik Brey allengs een apart subgenre heeft geschapen. Recital-cabaret, zou je het kunnen noemen.

Voorstelling: Dolores, door Erik Brey. Gezien: 27/10 in Schouwburg Amstelveen. Tournee t/m 13/5. Inl. (023) 5471740.

    • Henk van Gelder