DSM: winst neemt in vierde kwartaal toe

Het chemieconcern DSM verwacht in het laatste kwartaal van het jaar de winst met meer dan 20 procent te verbeteren, maar dat zal niet voldoende zijn om de winst over 1998 te evenaren.

Dit heeft DSM vanochtend bekendgemaakt. Over het derde kwartaal steeg de nettowinst met 10 procent tot 106 miljoen euro (233 miljoen gulden). De omzet steeg met 2 procent tot 1,57 miljard euro (3,45 miljard gulden). Beleggers, die een lichte winstdaling verwachtten, reageerden opgetogen. Het aandeel DSM steeg vanochtend met ruim 3 procent tot 39,83 euro.

Financieel directeur Louk Ligthart van DSM wilde de prognoses voor het vierde kwartaal niet kwantificeren. ,,We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de olieprijzen, en daarom weten we echt niet waar we uitkomen.''

Eind vorig jaar bevonden zich veel markten op een dieptepunt en was het laatste kwartaal slechts goed voor een winst van 60 miljoen euro. In vergelijking met de eerste negen maanden ligt de nettowinst nog 18 procent lager dan vorig jaar. Volgens Ligthart is het onwaarschijnlijk dat het resultaat over 1998 wordt overtroffen: in de laatste drie maanden zou de winst dubbel zo hoog moeten uitvallen als in het vierde kwartaal vorig jaar.

De enige divisie die in het derde kwartaal het resultaat verbeterde was `Performance Materials'.

Deze kunststoffen zagen de winst bij gelijke omzet verdubbelen tot 30 miljoen euro. `Een sterke zomer' en een positief effect van herstructurering speelden hierin een rol.

De winst bij Life Sciences (deels het overgenomen Gist-brocades) bleef gelijk op 42 miljoen euro. De fijnchemie verbeterde de winstgevendheid, maar de problemen bij de penicilline duren voort. ,,Bij de overname van Gist-brocades hielden we rekening met een marktprijs van 12 dollar per bou (standaardmaat voor penicilline). Op dit moment is de markt verder doorgeschoten. Als dat zo blijft, worden deze activiteiten zelfs verliesgevend.''

Optimistischer is DSM over de divisie Polymers & Industrial Chemicals die in het derde kwartaal de winst nog zag dalen. Ten opzichte van vorig jaar zakte de winst met 13 miljoen euro tot 63 miljoen, terwijl de omzet met bijna 9 procent steeg. ,,Maar vergeleken met het tweede kwartaal is er een flinke groei'', aldus Ligthart.