Dag koers

De service van Ahold aan huis wordt geïntensiveerd. Niet alleen komt Albert Heijn bij steeds meer mensen aan de deur, Ahold-baas Cees van der Hoeven verrast ook graag particuliere beleggers. Zijn aanbieding? Aholds aandelen zijn zo lekker goedkoop. Vanochtend gaf de bestuursvoorzitter op de Dag van het Aandeel toe dat de koers het ,,om volstrekt onduidelijke redenen'' even wat minder doet. Hij is een derde lager dan een halfjaar geleden. Niet alleen de waarde van de opties voor de managers komt onder druk. Ook overnames worden moeilijker, want Ahold betaalt zijn acquisities nu eenmaal met aandelen. Er is onvoldoende rek in de balans om dat ene buitenkansje direct bij de kassa af te rekenen. Wat te doen?

Ahold weet raad. Van der Hoeven maakt zijn beleggerspubliek lekker met een vol wagentje en een openhartige bui. Het concern ziet maar liefst een `10-tal' overnamekandidaten die samen een omzet hebben van wel 70 miljard gulden. Ook een megafusie is niet uitgesloten: van de Zaanse Schans naar het absolute wereldpodium. Het zou Van der Hoeven verbazen als ,,niet ten minste één transactie'' volgend jaar wordt gerealiseerd. Ahold wil, de overnamekandidaat wil. Als het niet lukt, kan er maar één de schuldige zijn. ,,Dank u voor uw aandacht.''

    • Erik van der Walle