`Daders moord Bulger snel vrij'

De beide jeugdige daders van de moord op de Britse peuter James Bulger in 1993 moeten op hun achttiende worden vrijgelaten. Die opmerking van David Ramsbotham, hoofdinspecteur van de Britse gevangenissen, heeft tot grote woede geleid bij de ouders van Bulger. De moord op de toen 2-jarige Bulger, die door de twee jongens – beiden op het moment van hun daad 10 jaar oud – uit een winkelcentrum werd meegenomen en op een gruwelijke manier werd gedood, zorgde in heel Groot-Brittannië voor grote verontwaardiging. De jongens werden veroordeeld tot gevangenisschap ,,at the government's pleasure'', met de aanbeving dat ze minimaal acht jaar zouden moeten vastzitten. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken maakte daar minimaal vijftien jaar van, maar dat besluit werd door het Hogerhuis als onwettig afgewezen. De daders zijn intussen zeventien jaar en hebben hun zaak voorgelegd aan het Europese Hof voor de rechten van de mens, dat waarschijnlijk in december met een oordeel zal komen.