Carel Peeters uit functie ontheven

Carel Peeters is deze week voor het laatst chef van De Republiek der Letteren, de boekenbijlage van Vrij Nederland. Peeters moet na 27 jaar plaats maken voor recensente Xandra Schutte, die vier maanden geleden bij de redactie van de Republiek der Letteren kwam. Hoofdredacteur Oscar Garschagen besloot dat Schutte chef moest worden toen zij afgelopen maandag haar ontslag aanbood uit onvrede over het uitblijven van veranderingen.

``Ik was maandag vastbesloten om weg te gaan,'' zegt Schutte, die door Vrij Nederland werd aangetrokken om de boekenbijlage te vernieuwen. ``In de praktijk veranderde er weinig, ik kon mijn energie niet kwijt. Nu is er onder hoge druk duidelijkheid in de situatie gekomen.'' Schutte kreeg een aanbod van de Volkskrant om recensente te worden, ze zou Aleid Truijens vervangen die de nieuwe chef wordt van Cicero, de boekenbijlage van de Volkskrant. Nu is Schutte, tot haar verrassing, zelf chef: ``Als ik had geweten dat ik chef zou worden, dan had ik mijn ontslag niet ingediend.''

Schutte: ``Carel Peeters zag wel in dat het tijd werd dat hij, na 27 jaar president van de Republiek te zijn geweest, het eens aan een ander over zou moeten laten.'' Peeters zegt dat hij wel rondliep met het idee dat Schutte, die hij zelf gevraagd heeft bij de redactie te komen, ooit chef zou kunnen worden, maar wanneer was niet duidelijk. ``Het is een koningsdrama in een klein dorp, maar ik verwacht niet dat het Shakespeareaans zal eindigen.'' Peeters zal voornamelijk als `huisessayist' aan de Republiek verbonden blijven.

Hoe de vernieuwde Republiek der Letteren eruit zal zien blijft grotendeels onduidelijk. ``Actueler, journalistieker, en jongere medewerkers,'' zegt Schutte. Volgens Peeters zullen er meer essays in de bijlage komen. Overigens zegt Peeters dat hij en Schutte dezelfde ideeën hebben over de manier waarop de bijlage vernieuwd zou kunnen worden.

    • Martijn Meijer