Bill Borden, Steve Posner: The big book of little ...

Bill Borden, Steve Posner: The big book of little books. Gebonden, Chronicle Books 1997, van ƒ46,40 voor ƒ17,50. Nayler & Co Den Haag.

In de jaren dertig en veertig verschenen in de VS kleine, gebonden stripboeken op de markt. Ze stonden bekend als `Big Little Books'. Borden en Posner beschrijven de geschiedenis van deze aantrekkelijke boekjes, die inmiddels dure verzamelobjecten zijn geworden. Ze hebben de boekjes thematisch bij elkaar gezet.

Mooi uitgegeven, veel plaatjes, beknopt register.

Tom Bower: Blind eye to murder. Paperback, Warner Books 1995, van ƒ42,50 voor ƒ13,50. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam.

Herziene uitgave van een bejubeld boek uit 1980 over de denazificatie van Duitsland. Bower laat zien hoe laks de Britten en Amerikanen omgingen met de vervolging van kampbeulen en massamoordenaars. Talloze nazi-wetenschappers en partijbonzen kwamen zelfs met hulp van de geallieerden goed terecht.

Op basis van nieuwe bronnen herschreef Bower het deel over het Britse Foreign Office.

John Daintith (red.): Roget's thematic dictionary of quotations. Paperback, Bloomsbury 1997, van ƒ65,90 voor ƒ17,50. Ulysses, Den Haag.

Herziene uitgave van een naslagwerk uit 1988. Daintith heeft zo'n 650 citaten toegevoegd, wat het geheel op ruim tienduizend brengt, verdeeld over zevenhonderd thema's, van `ability' tot `youth'.

Ook de Dictionary of opera van James Anderson is bijgewerkt en heeft nu vijfduizend ingangen. Van ƒ73,70 voor ƒ19,90 bij Ulysses in Den Haag en bij Het Martyrium in Amsterdam. Het gaat om eenvoudig uitgegeven paperbacks.

Adrian Ross Duncan (e.a.): Astrologie. Spectrum Software 1995, van ƒ349,90 voor ƒ49,95. Scheltema Amsterdam.

Er komen steeds meer `non-books' in de boekhandel en dus uiteindelijk ook in deze rubriek. Hier drie cd's. Met Astrologie kunt u onder meer zelf een `uitgebreide geboorteanalyse' maken met `professionele duidingsteksten'. Met Zeilen: een interactieve training (van ƒ149,90 voor ƒ29,95) kunt u achter de pc leren zeilen en Het mysterie Magritte (van ƒ99,90 voor ƒ29,95) biedt `een surrealistische ontmoeting' met de beroemde schilder. Allemaal bij Scheltema.

Alistair Horne: How far from Austerlitz? Gebonden, Macmillan 1996, van ƒ71,50 voor ƒ34,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Lijvige studie over de slag bij Austerlitz. Die wordt beschouwd als Napoleons schitterendste overwinning. Hij zag dit zelf ook zo en kreeg het daardoor hoog in de bol, aldus Horne. Volgens Horne meende Napoleon na Austerlitz dat hij de hele wereld aankon, maar helaas voor hem pakte dat anders uit. Met kaarten, fotokatern en een gedetailleerd register.

H. Th. Wijdeveld (e.a.): The early work of the great architect Frank Lloyd Wright. Gebonden, Gramercy Books 1994, van ƒ170,50 voor ƒ69,50. Boekhandel Roelants Nijmegen.

In 1925 besteedde het tijdschrift Wendingen zeven afleveringen aan het werk van de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. In dit boek zijn die afleveringen herdrukt. Er staan talloze afbeeldingen in van gebouwen met bouwtekeningen, plus een opstel van de meester zelf. Ook beroemde tijdgenoten, zoals Berlage en J.J.P. Oud, leverden bijdragen. Het gaat hier om een facsimile-heruitgave in groot formaat.

Redmond O'Hanlon: Congo Journey. Gebonden, Hamish Hamilton 1996, van ƒ69,90 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

In dit meeslepende reisverslag gaat O'Hanlon op zoek naar sporen van een dinosauriër in het noorden van Kongo. Hij werkte zeven jaar aan dit boek, dat goed werd ontvangen. O'Hanlon werd beroemd met Into the heart of Borneo. Bij Het Martyrium is dit boek ook op cassettebandjes verkrijgbaar, van ƒ37,50 voor ƒ12,50. De paperbackeditie van Congo Journey kost er ƒ9,95.

Peter Raby: Bright paradise. Paperback, Pimlico 1996, van ƒ42,95 voor ƒ19,95. Het Martyrium Amsterdam.

Aantrekkelijk boek over de Britse mannen en vrouwen die aan het eind van de 19de eeuw de wereld in trokken om de wetenschap te dienen. Vooral in Zuid-Amerika en Afrika liepen de plantkundigen, biologen en wetenschappers soms enorme risico's. Nog een leuk reisboek: Willem Ellenbroek en Henk Raaff Oostzee-journaal, een persoonlijk verslag met veel historie van een reis door `de noordelijke periferie van Europa'. Bij Donner in Rotterdam, van ƒ39,90 voor ƒ15,-.

Jürgen Habermas: Marxisme en filosofie. Paperback, Boom 1976, van ƒ56,- voor ƒ19,90. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van vier stukken van de Duitse filosoof Habermas over Marx, Engels en het communisme. Met een (zeer) uitvoerige inleiding van René Görtzen en een bibliografie van het werk van Habermas. Uit dezelfde serie, eveneens te koop bij Steven Sterk: Max Horkheimer en Herbert Marcuse Filosofie en kritische theorie (voor ƒ17,50) en van Henri Poincaré Wetenschap en hypothese (voor ƒ19,90).

    • Ewoud Sanders