Bezetting

Uw recensent vermeldt dat Geert Mak in zijn boek De eeuw van mijn vader schrijft over `het verzet' en de rest van de Nederlandse bevolking: 25.000 in het verzet en 25.000 vochten aan Duitse zijde aan het oostfront.

Inderdaad, in het verzet zaten niet talloze mensen, wel de harde kern van studenten, politieke groeperingen, knokploegen etc. Maar men mag niet vergeten dat vele Nederlanders op andere wijze, maar met levensgevaar de achterban vormden van `het verzet', waarvan de precieze aantallen door toekenning van verzetsherdenkingskruis, en/of uitkering door de Stichting `'40-'45, bekend zijn. Ik denk aan al die spoorwegstakende families die in hun geheel moesten onderduiken, ik denk aan familie, vrienden en ouders van de verzetsmensen en aan mijn eigen ouders die niet in `het verzet' zaten maar wel altijd een bed hadden klaar staan voor een ondergedoken student, een jood, een arbeidsdienstweigeraar, of wie dan ook. Veelal wisten zij niet eens wie ze in huis namen. Zij verborgen de radio, het koper etc. en intussen moest er gezorgd worden dat er met distributiebonnen getoverd werd, met textiel en schoenen, fietsbanden en met brandstoftekort geworsteld. In die tijd bestond er geen AOW, WW, bijstand of andere uitkering.

Ik zou de jonge generatie wel eens willen zien functioneren onder soortgelijke oorlogsomstandigheden. God verhoede dat zoiets ooit nog zal gebeuren. Wel zou ik graag zien dat de jonge historici en schrijvers twee keer nadenken voor ze ongenuanceerd en veelal onwaar oordelen over die vreselijke bezettingsjaren.

    • Louise J.A. Borgerhoff Mulder-Fernhout