Beursbedrijven boeken samen lichte winststijging

De Nederlandse beursfondsen hebben in de eerste helft van 1999 gezamenlijk drie procent meer winst geboekt. In totaal kwam de winst uit op 13,4 miljard euro (29,6 miljard gulden). Daarmee is de winst, na een lichte teruggang vorig jaar, weer terug op het hoge niveau van 1997.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt.

Achter de gemiddelde winststijging van drie procent gaan grote verschillen schuil, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Grootste stijger is de financiële sector. Banken en verzekeraars hebben in de eerste helft van dit jaar 49 procent meer winst geboekt, waardoor ze zijn uitgekomen op een gezamenlijk resultaat van bijna 6 miljard euro. Slechtste presteerder is de sector handel, waar de winst van 28 bedrijven samen halveerde tot 558 miljoen euro.

De zestien beursgenoteerde financiële instellingen in Nederland haalden in de eerste helft van dit jaar gezamenlijk meer winst binnen dan de 57 beursgenoteerde bedrijven in de industrie bij elkaar. Vorig jaar lag de industrie nog ruim aan kop met een winstcijfer van 6,7 miljard euro, tegen een winst voor banken en verzekeraars van 4 miljard euro.

De winststijging voor de financiële sector staat in contrast met de prestaties van deze bedrijven op de beurs in dezelfde periode. Deze zomer maakte het CBS bekend dat (op basis van de herbeleggingsindex) de aandelen van banken en verzekeraars in het eerste halfjaar van 1999 gemiddeld met tien procent waren gedaald.

Binnen de industrie hebben de bedrijven in de eerste zes maanden heel afwijkend gepresteerd. De gezamenlijke winst daalde met 13 procent. Dat de daling hiertoe beperkt is gebleven, komt voornamelijk doordat de belangrijke chemiesector met zes procent steeg tot een winst van 2,6 miljard euro. De slechtste resultaten werden geboekt door de elf bedrijven in de sector papier en uitgeverijen, die samen de winst meer dan zagen halveren tot 382 miljoen euro. Ook de acht metaalbedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs deden het niet al te goed: de gezamenlijke winst daalde met 46 procent tot 146 miljoen euro.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht in totaal 143 beursgenoteerde bedrijven. Luchtvaartmaatschappij KLM is niet in het onderzoek opgenomen omdat de cijfers van KLM over het eerste halfjaar niet tijdig beschikbaar waren.

Bij tweederde van de door het CBS onderzochte beursbedrijven verbeterde de resultaten in het eerste halfjaar van '99, de overige 45 ondernemingen zagen hun winst in die periode teruglopen.