Ambassade Mauretanië in Israel

Ondanks scherpe kritiek van diverse Arabische staten en de Arabische Liga heeft Mauretanië gisteren als derde Arabisch land volledige diplomatieke betrekkingen met Israel aangeknoopt. Alleen Egypte (1979) en Jordanië (1984) gingen het voor. Volgens de Israelische krant Yediot Ahronot is Israel ook in gesprek met Jemen en Bahrein over diplomatieke relaties, maar dat werd gisteren door beide landen verontwaardigd ontkend.

Tijdens een plechtigheid in Washington in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, verdedigde de Mauretaanse minister Ahmed Ould Sid'Ahmed de stap als ,,een soevereine beslissing, door ons genomen als soeverein land''. Zijn Israelische ambtgenoot David Levy sprak van een ,,wijze en moedige'' daad.

Maar volgens Syrië is het een schending van de resoluties van de Arabische top van 1996'' die normalisering met Israel uitsloten zolang geen belangrijke vooruitgang is geboekt in het vredesproces in het Midden-Oosten. De Palestijnse ambassadeur bij de Arabische Liga meende dat van buitenaf druk was uitgeoefend op Mauretanië. Gespeculeerd wordt dat het verarmde land met economische of wapenhulp is aangemoedigd.

De Amerikaanse regering waarschuwde gisteren voor gewelddadige demonstraties in Mauretanië, en maande zijn staatsburgers ter plaatse ,,bijzonder waakzaam'' te zijn. (Reuters, AP, AFP)