Akkoord over chocolade met 5 pct vet

Chocolade mag behalve cacaoboter ook 5 procent andere plantaardige vetten bevatten. Dat hebben ministers van de EU-landen gisteren in Luxemburg besloten. Het Europees Parlement moet nog instemmen.

De stemming van de ministers was de voorlaatste stap in een langdurig conflict over de vraag welke repen in de winkel echt chocolade genoemd mogen worden en welke repen zich moeten beperken tot aanduidingen als cacaofantasie.

Nederland en België, die zich de afgelopen jaren het sterkst hebben verzet tegen het voorstel, stemden gisteren nog steeds tegen, maar moesten zich neerleggen bij het meerderheidsbesluit. ,,Dit is een aanval op kwaliteitschocolade'', lieten de Belgen gisteren weten.

De richtlijn die gisteren is aangenomen moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en zou nog gewijzigd kunnen worden. De onenigheid tussen de chocoladepreciezen en de rekkelijken dateert al uit 1992, het jaar dat een begin werd gemaakt met het harmoniseren van de wetgeving in de verschillende lidstaten van de EU. De richtlijn die vervangers van cacaoboter verbiedt stamt uit 1973, maar een aantal Europese landen heeft daarop een uitzonderingspositie bedongen voor de productie in eigen land.

In de ministerraad kreeg het voorstel de steun van zeven landen. Met name Engeland, waar al andere plantaardige vetten aan echte chocola mogen worden toegevoegd, pleitte voor de aanpassing. Ook in Ierland, Denemarken, Portugal, Oostenrijk, Finland en Zweden wordt nu `chocolade' geproduceerd die niet zo genoemd mag worden bij de export naar andere landen van de Europese Unie.

De landen die zich verzetten tegen het voorstel vrezen onder andere dat de economieën van cacaoproducerende landen ontwricht zullen worden door het voorstel. Het gaat daarbij om ontwikkelingslanden als Ivoorkust. Dat Afrikaanse land heeft voorspeld dat de nieuwe richtlijn kan leiden tot een daling van de cacao-consumptie in Europa met 200.000 ton. De totale wereldproductie van cacao bedraagt ongeveer 2,8 miljoen ton.

Volgens de richtlijn mogen zes plantaardige vetten (o.a. palmolie) worden toegevoegd. Verder is kokosolie toegestaan voor chocolade in diepvriesproducten als ijs. Britse en Ierse producente mogen hun melkchocolade, die meer melk bevat elders, `familie melkchocolade' blijven noemen.