Ahold ziet volop overnamekandidaten

Supermarktconcern Ahold praat met een tiental middelgrote overnamekandidaten. Die tien hebben samen 70 miljard gulden omzet, net zoveel als Ahold nu. Het concern schat de kans op een megafusie of overname – een bedrijf met minimaal 30 miljard gulden omzet – op 50 procent in de komende drie jaar. Dat heeft bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven vandaag gezegd in een lezing op de Dag van het Aandeel in Amsterdam. Zijn verhaal is onderdeel van een publiciteitscampagne die de indruk moet wegnemen dat Ahold geen antwoord heeft op de recente megafusie van de Franse concurrenten Carrefour en Promodès. Die zijn daardoor met ruime voorsprong het grootste detailhandelsconcern van Europa geworden.

Ahold wil de komende vijf jaar zijn omzet verdubbelen door autonome groei van zo'n 7 procent en door overnames. Behalve op kleine ketens mikt Ahold daarbij vooral op regionale, middelgrote marktleiders met een omzet tussen de 2 en 10 miljard gulden. ,,Wij zien nog een tiental mogelijke acquisitie- of joint venture-kandidaten in deze categorie'', zei Van der Hoeven. ,,Drie in de Verenigde Staten, drie in Latijns Amerika en vier in Europa.''

Acht van de tien zijn familiebedrijven (zonder beursnotering) en passen daarom goed bij Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, aldus Van der Hoeven. ,,Met de meeste van deze kandidaten zijn dan ook al besprekingen gevoerd, die met een aantal in een serieuze fase zijn beland. Het zou ons dan ook zeer verbazen als niet ten minste één zo'n transactie volgend jaar wordt gerealiseerd.''

Een megafusie met een bedrijf dat 30 miljard gulden omzet of meer heeft, is volgens Van der Hoeven niet noodzakelijk om een positie in de top-5 van de grootste supermarktconcerns ter wereld te behouden. Maar het zou wel helpen om een wereldspeler te worden. ,,Laat er geen misverstand over bestaan'', zei Van der Hoeven. ,,Wij kennen alle potentiële kandidaten en zijn bezig met een diepgaande studie. Niemand kan zich veroorloven in dit traject een fout te maken.'' De kans dat de komende drie jaar zo'n megafusie tot stand komt schat hij ,,op dit moment op zo'n 50 procent''.