Zuid-Afrika overweegt castratie

De Zuid-Afrikaanse regering overweegt verkrachters die meer dan eens zijn veroordeeld, chemisch te castreren. Ze heeft de South African Law Commission opdracht gegeven om de juridische implicaties te onderzoeken.

Vice-president Jacob Zuma verdedigde het plan gisteren in het parlement door erop te wijzen dat verkrachtingen nergens ter wereld zoveel voorkomen als in Zuid-Afrika. Jaarlijks doen 64.000 vrouwen aangifte van verkrachting. Maar volgens schattingen van de regering ligt het aantal verkrachtingen in werkelijkheid twintig keer zo hoog.

Vrouwengroepen in Zuid-Afrika klagen al jaren dat er zo weinig verkrachters worden gepakt. Als ze al worden aangehouden, komt het zelden tot een rechtzaak. Bij de zeldzame processen tegen verkrachters zijn de opgelegde straffen vaak laag. De laatste maanden nemen steeds meer burgergroepen het heft in eigen handen. Voordat ze verdachten overdragen aan de politie, slaan ze de mannen eerst in elkaar.

In Zuid-Afrika ontstond nog onlangs grote beroering omdat een rechter maar zeven jaar gevangenisstraf gaf aan een man die zijn 14-jarige dochter had verkracht. De rechter motiveerde zijn vonnis door te zeggen dat de de man zich tot zijn eigen familie beperkt had. Om die reden kon hij niet als een bedreiging voor de gemeenschap worden gezien.

Chemische castratie wordt al toegepast in de Verenigde Staten. Delinquenten krijgen een medijnencocktail ingespoten dat het niveau van het mannelijk hormoon testosteron in het lichaam doet dalen. Het resultaat is impotentie. (AP, Reuters)