Wisseling in directie Boijmans van Beuningen

De plaatsvervangend zakelijk directeur van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Piet Barendse, stapt op. Hij wordt opgevolgd door Hugo Bongers, nu adjunct-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Barendse is drie jaar voor het Rotterdamse museum actief geweest: hij werkte tekorten weg, hielp de nieuwbouwplannen op poten te zetten en zorgde voor samenwerking met derden op het gebied van de uitgeverij, de horeca en de boekwinkel.

Op 1 november hervat hij zijn praktijk als organisatie-adviseur en interim-manager. Hij zal onder meer opdrachten van de gemeente Rotterdam uitvoeren. Het vertrek van Barendse houdt verband met een conflict over het museumbeleid dat eerder dit jaar ontstond tussen staf en directie. Er brak een vertrouwenscrisis uit. Druppel die de emmer had doen overlopen was Dercons besluit een schilderij van Mark Rothko uit de collectie te verkopen. De staf protesteerde schriftelijk tegen dat voornemen. Bemiddelaar prof. dr. P. Idenburg adviseerde daarna de gemeente de leiding te versterken met een zakelijk directeur naast Chris Dercon. Voorlopig heeft Dercon Idenburg aan zijn zijde gekregen. (ANP)