Wandelen in Oostenrijk

Wie terugschrikt voor halsbrekende tochten in het hooggebergte, kan in Oostenrijk ook eenvoudiger wandelingen maken, bijvoorbeeld in Salzkammergut. Dat is ook een ideaal gebied voor degene die met kinderen gaat lopen. Desgewenst wordt gezorgd voor transport van de bagage, terwijl men van het ene naar het andere hotel trekt. Deel 15 in een serie over wandelen in Europa.

Oostenrijk mag dan een landklimaat hebben, langdurig plenzende regen midden in de zomer is geen uitzondering in Salzkammergut, de waterrijke streek ten oosten van de muziekstad Salzburg. De reisinformatie had al gewaarschuwd: de gemiddelde neerslag in Bad Ischl, ooit zomerresidentie van keizer Franz Joseph en zijn vrouw, keizerin Sissy, bedraagt in de maand juli gemiddeld 243 mm, tegen 77 mm in De Bilt.

Als het regenwater van de bergen rondom Gasslkogel (1.411 m) en Erlakogel (1.575 m) naar beneden stort, sta je midden in een gratis concert van de natuur. Donker brommen de beken, zwaar borrelen de stroomversnellingen en dissonant klinken de toonhoogtes van de talrijke watervallen tegen elkaar in. Op tien meter van elkaar kun je je alleen schreeuwend nog verstaanbaar maken.

De dreiging die van de natuurkrachten uitgaat, wordt nog versterkt door bordjes langs het pad dat van het dorpje Ebensee aan de Traunsee via Rindbach naar de Gasslkogel voert. ,,Ter herinnering aan het ongeluk dat hier op 19 december 1907 gebeurde. Knecht Johann Leitner stortte in de diepte en was op slag dood. Zijn collega's Joicher en Schwaiger, die hem te hulp wilden komen, kwamen ook in levensgevaar en werden door de patrouillerende gendarme Schosse door middel van een stok gered. O wandelaar, sta stil en bid voor deze arme man een `Onze Vader'. Maria kijkt devoot en afstandelijk toe hoe de man het ravijn in valt. Even verder onder een crucifix: ,,Ter herinnering aan het ongeluk dat op 15 juli 1920 overkwam aan Höller Jochann, die met paard en wagen naar beneden stortte en zwaar gewond raakte.''

De mens als slachtoffer van de natuur. Als het laatste stuk van het pad naar de Gasslkogel veranderd blijkt in een glibberige beek, keren we terug naar Ebensee voor een Apfelstrudel. Dan maar geen druipsteengrot.

Een dag later slaat het weer om. De wandeling voert naar de bijna duizend meter hoge Grünberg, even ten zuidenoosten van Gmunden. Deze berg is rechtstreeks per kabelbaan te bereiken, maar ook met een fraaie omweg via de Traunsee. Enkele malen per dag vaart er een passagierschip tussen Gmunden en Ebensee en die doet op zijn tocht alle plaatsen langs het meer aan. De wandeling, die bij de aanlegplaats van Gasthof Hois'n begint, vormt een volstrekt contrast met die van een dag eerder. In de nog natte naaldbossen is het doodstil. Er zijn nauwelijks vogels te horen. Onderweg veel slakken met opvallend grote slakkenhuizen op hun rug. De kalkrijke bodem bezorgt de dieren een ruim onderkomen. De zon doet de temperatuur snel oplopen en opnieuw loopt het water over onze rug.

Na enkele honderden meters zigzaggend klimmen, bereiken we het vrijwel horizontaal lopend Waldlehrpfad dat van de Grünberg naar de Laudachsee loopt. Een pad om te leren wandelen en te leren kijken naar de natuur – ideaal voor wie wandelt met kinderen. Langs het pad bevindt zich onder andere een zevenvoudige bron. Volgens de overlevering woonde hier een koning die zijn zeven zonen verafgoodde en hen volledig van de buitenwereld afschermde. Eens weigerde hij een op de berg Traunstein (1.691 m) verongelukte vrouw hulp te geven en probeerde haar zelfs te doden. Maar de vrouw bleek de in de bergen van Salzkammergut wonende heks Kranawitha. Als straf veranderde zij de zonen in waterbronnen. Uit verdriet over het lot van zijn kinderen, verliet de koning zijn kasteel, dat tot een ruïne werd. In stormachtige nachten kan men hem horen klagen op de Traunstein. Verder op diverse punten informatie over flora en fauna, die onder meer laat zien dat de natuur nu slachtoffer van de mens is geworden.

Bij de Laudachsee, het 26 meter diepe bergmeer aan het eind van het Waldlehrpfad, bevindt zich een herberg met terras. Er blijkt een Oostenrijks bruiloftsfeest aan de gang, met accordeons en grote pullen bier. Een van de gasten steekt zijn hoofd uit het raam en jodelt een regel over de liefde, die helder wordt weerkaatst door de steil oplopende rotsen aan de overkant van het meer. Werkelijkheid en cliché van Oostenrijk vallen even verpletterend samen.

Adressen: SNP Natuurreizen, Postbus 1270, 6501 BG Nijmegen,024-3604166

Tourismus Service Salzkammergut, Wirerstrasse 10, A-4820 Bad Ischl, 061-32/28667, www.touristik.at

Literatuur: Hannes Loderbauer, Gmundner Buchreihe, band XXI, Grünberg-Wandern, Waldlehrweg.

Boottochten: dagelijks diverse malen Gmunden-Ebensee v.v. 09-18u

    • Herman Amelink