Voor elk idee een nieuwe vorm

Naam: Erik van Lieshout (31)

Werk: schilderijen, tekeningen, installaties

2de prijs in de categorie Schilderen

,,Het verschijnsel van de rel interesseert me al een tijdje. Neem die rel laatst hier in Rotterdam met de voetbalsupporters. Als kunstenaar kun je niet midden in zo'n groep gaan zitten, je blijft afstandelijk. Dan kan je maar het beste tijdens de rel het hele groepsprincipe met je videocamera gaan bekijken in een lantarenpaal, zoals het meisje op de tekening. Sinds een paar jaar doe ik ook installaties. Ik heb bijvoorbeeld een bed gemaakt dat als broedmachine dient. Er liggen duizend goed verlichte eieren in. Waar ik de ideeën vandaan haal, dat maakt geen zak uit. Kijk, ik heb ook een zonnebank gemaakt, dat is toch handig? Voor de Prix de Rome heb ik een barbecue met kunstgras gemaakt van vier bij drie. Je moest er op gaan staan om de twee schilderijen te zien die ik er ook had opgehangen. Eén van een veldslag en één van een jongen met een enorme gun.

Vroeger schilderde ik heel direct: een neger aan het spit, tieten van puur schuim tussen de deur. Iedereen was zo netjes, dat was ik enorm beu. Nu maak ik minder seksistische dingen en verzin ik bij elk idee een nieuwe vorm. Het kan een video-opname worden, een schilderij, maar even goed een installatie. Of een combinatie: ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat mijn installaties goede dragers zijn van tekeningen.''