Verwarring scheppen

Naam: Germaine Kruip (29)

Werk: performances en videoinstallaties

2de prijs categorie Theater/Beeldende Kunst

,,Toeschouwers van een performance maken hun eigen voorstelling. Ik zet alleen maar iets in werking, waardoor hun fantasie op hol slaat. Toen ik deze zomer een atelier had op de Rijksakademie, heb ik elke dag om de hoek in het Oosterpark gefilmd. Ik heb niets geënsceneerd, maar gewoon gefilmd wat ik daar zag. Later heb ik het filmmateriaal onderzocht en zestien stills geselecteerd.

Mijn uitgangspunt is steeds om een beeld te vangen waarin een dagelijkse situatie dreiging uitstraalt of deze geïnsinueerd wordt. Dan ontstaat er verwarring en wordt een beeld meer dan het in eerste instantie leek. Een beeld van een man op het gras kan de vraag oproepen: slaapt hij of is hij dood? De still van het jongetje is een blauwdruk van een beroemde foto van een meisje in Vietnam. Daardoor kan wat je ziet, overschaduwd worden door je associatie met dat historische beeld. De realiteit krijgt dan verscheidene lagen.

Mijn werk balanceert tussen theater en beeldende kunst in. Ik heb veel met het theatergezelschap Mug met de Gouden Tand gewerkt en dat heeft me beïnvloed. In mijn werk zoek ik bijvoorbeeld steeds naar een directe communicatie met het publiek. Na de vertoning van de stills voor de Prix de Rome, ging mijn performance life verder in het Oosterpark. Daar leek alles ineens dubbel. Even zag de realiteit er anders uit.''