Verguisde Van Vossen redder in nood

De bevlieging van een Zeeuw behoedde Feyenoord gisteravond voor een roemloze aftocht in de Champions League. Het was volstrekt tegen het wedstrijdbeeld in dat Feyenoord dankzij Peter van Vossen in het duel met Borussia Dortmund ontsnapte aan een nederlaag (1-1). Met een schoonheid van een doelpunt deed de `momentenvoetballer', zoals coach Leo Beenhakker hem betitelt, weer even van zich spreken. Daarmee redde hij het gezicht van Feyenoord, dat in het Westfalenstadion een armoedige prestatie leverde.

Eigenlijk konden de Rotterdammers in de hele wedstrijd terugzien op slechts één geslaagde aanval. Die was dan ook goud waard. De ingevallen Van Vossen passeerde in de 72ste minuut de Duitse middenvelder Andy Möller en schoot de bal van grote afstand met de rechtervoet in het doel. De redder in de nood, die deze reputatie ook al verschillende keren waarmaakte in het Nederlands elftal, spurtte onmiddellijk naar de zijlijn voor een omhelzing met Beenhakker. De coach sloot hem met veel gevoel voor drama in de armen.

Maar waarom liet Van Vossen zich niet knuffelen door zijn ploeggenoten? Er was geen gelegenheid om hem dat te vragen. De Zeeuw zweeg. Van Vossen negeerde verzoeken van verslaggevers en stapte zonder een woord te zeggen in de spelersbus, die Feyenoord door de nacht naar huis bracht. De verguisde gevoelsmens, die de afgelopen weken meer dan wie ook deelde in de malaise, sloot zich af voor de buitenwereld. Hij was zijn basisplaats kwijtgeraakt en had dat gelaten geaccepteerd. Het Legioen juichte vorige week zelfs nog toen hij tegen Boavista werd gewisseld. Met dit doelpunt haalde hij zijn gram zonder te triomferen.

Feyenoord had zeker zoveel te danken aan doelman Jurek Dudek, al wekenlang de beste van het team. Vrijwel de hele wedstrijd speelden zich hachelijke taferelen af in het Rotterdamse strafschopgebied. In de eerste helft werd Feyenoord door Dortmund terug gedrukt tegen het eigen doel. De defensie had zijn handen vol aan de drie spitsen van de koploper in de Bundesliga. Vooral de Duitse Italiaan Reina zorgde vanaf de rechterflank voor veel gevaar.

In het centrum hadden De Haan, de vervanger van Van Wonderen, en Konterman de spits Bobic aardig onder controle, maar op links was de beweeglijke Addo een plaag voor Van Gobbel. De Ghanees maakte ook het onvermijdelijke doelpunt voor Dortmund. Na een vrije trap van Möller en een kopbal van Evanilson kopte hij de bal via de grond en binnenkant paal in het doel. Het bleek de enige mogelijkheid om de sterke Dudek te verslaan.

In de tweede helft voerde Beenhakker een paar begrijpelijke omzettingen door. Hij haalde de machteloze Somalia, de vervanger van de geblesseerde Cruz, naar de kant en dirigeerde de falende Kalou naar de spitspositie. Cairo nam zijn taak over op de rechterflank. De lange Braziliaan Somalia had net als bij eerdere invalbeurten de indruk niet kunnen wegnemen dat hij een beperkte speler is. Maar volgens Beenhakker mocht aan zijn statische optreden geen conclusies worden verbonden.

Hij is volgens de coach meer een speler die je inzet als het spel zich afspeelt in het strafschopgebied van de tegenstander. En daar vertoefde Feyenoord gisteravond zelden. De Rotterdammers dwongen geen uitgespeelde kansen af, hoewel Reina een keer duidelijk de bal met de hand wegsloeg in het eigen zestienmetergebied zonder dat de Franse arbitrage dit opmerkte. De statistiek gaf achteraf twee schoten op doel aan voor Feyenoord, tegen elf van Dortmund.

Ook het inzetten van Van Vossen voor de wederom teleurstellende Paauwe leverde geen extra stootkracht op. Behoudens dat doelpunt natuurlijk, een geschenk dat zomaar uit de lucht kwam vallen. Twaalf minuten voor tijd besloot Beenhakker zijn laatste troef te zetten op de Champions League en niet op behoud van de derde plek die recht geeft op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Hij haalde Van Gobbel naar de kant voor Korneev, maar ook die ingreep sorteerde geen enkel effect.

Beenhakker hield dan ook ,,zeer gemengde gevoelens'' over aan deze wedstrijd. Enerzijds bleef zijn ploeg zonder Van Gastel, Van Wonderen en Cruz opnieuw een nederlaag bespaard, anderzijds heeft Feyenoord het bereiken van de volgende ronde door dit gelijkspel niet meer in eigen hand. Maar het kan nog raar lopen, want zelfs als Feyenoord volgende week thuis gelijkspeelt tegen Rosenborg en Dortmund verliest in Porto gaan de Rotterdammers ondanks zes remises wegens het negatieve doelsaldo van de Duitsers verder. Als Borussia tegen Boavista niet weet te winnen en Feyenoord wel, dan kwalificeert de ploeg uit De Kuip zich sowieso.

Een van de weinige lichtpuntjes in het Westfalenstadion bij Feyenoord was het spel van Ferry de Haan. De verdediger die twee jaar `stage' liep bij Excelsior hield zich goed staande tegen Bobic. In de lucht verloor hij nauwelijks duels en over de grond trad hij vaak corrigerend op als zijn ploeggenoten een steek lieten vallen. De Rotterdammer trof het dat de scherpte er bij de Duitsers af ging naarmate de wedstrijd vorderde. Ze lieten veel ruimte tussen de linies waardoor het spitsentrio enorme afstanden moest afleggen.

De Haan had dit seizoen feitelijk nog niet gespeeld: slechts drie minuten afgelopen zondag tegen NEC. Onlangs liet hij in een interview weten ,,niet alleen een nuttige invaller te willen zijn''. Gisteravond greep hij zijn kans. Na de eerste tien minuten, toen de rolverdeling met Konterman vast lag, had hij zijn zenuwen in bedwang. De Haan staat nog 2,5 jaar onder contract bij Feyenoord. Maar of hij deze verbintenis zal uitdienen laat hij afhangen van de kansen die hij nog krijgt in het roodwitte shirt.

    • Erik Oudshoorn